Bitkiler farklı şekillerde satılabilirler. Satılan en yaygın fidan biçimleri saksıda veya açık köklü olanlardır. Peki açık köklü fidan nedir? Açık köklü fidan, köklerinin çevresinde toprak bulunmadan satılan bitkilerdir. Açık köklü fidanlar, uyku dönemlerinde satılırlar.
Bu tür fidanları sipariş ettiğinizde, genellikle plastik bir poşete sarılı bir şekilde ve köklerinin nemli kalmasına yardımcı olmak için bir malzeme ile gönderileceklerdir. Bu tür fidanlar daha hafiftir, bu da onları ekilecekleri yerlere daha kolay gönderilmelerini mümkün kılar. Bu da bitkilerin maliyetini ciddi oranda düşürmektedir.
Açık Köklü Fidanlar Nelerdir?
Açık köklü fidanlar arasından satışı en yaygın yapılan bitkiler genellikle meyve ağaçları, çilek, kuşkonmaz, süs ağaçları ve çalılar, açık köklü güller ve bazı uzun ömürlü bitkilerdir.
Açık Köklü Fidan Dikim Zamanı
Açık köklü fidan dikim zamanı genellikle ilkbahardır. Bu fidanlar satın alındıktan sonra mümkün olan en kısa sürede dikilmelidir. Doğru ekim, bu fidanların uzun vadeli hayatta kalmaları için kritik bir öneme sahiptir. Açık köklü fidanlar yavaş uyanmaktadırlar. Dikimden sonra büyüme belirtileri görene kadar dört ila altı hafta beklemek önemlidir.
Açık Köklü Fidan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Açık köklü fidan alırken dikkat edilmesi gereken en temel şey, köklerin kurumasına izin vermemektir. Fidanı dikmeden önce birkaç gün bekletmeniz gerekiyorsa, aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
- Paketi açın ve ambalaj malzemelerinin nemli olup olmadığını kontrol edin. Çok az nemliyse, biraz su ekleyin ve tekrar sarın. Bitkilerinizi bu aşamada ıslatmayın.
- Dikmeye hazır olana kadar fidanlarınızı serin ve karanlık bir yerde saklayın.
- Köklerin donmasına izin vermeyin.
Bu aşamalar dikimden önceki süreçte oldukça önemlidir.
Açık Köklü Fidan Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Açık köklü fidan dikimi oldukça kolaydır. Öncelikle bitkileri ambalajından çıkarın. Kökleri ve bitkiyi herhangi bir hasar olup olmadığı hususunda inceleyin. Kırık dalları veya kökleri kesin. Çürüme belirtisi olmamalıdır. Kökleri deliğe uyacak şekilde kırpmayın. Delik, köklere sığacak kadar büyük olmalıdır. Bitkinizin kök kısmını ılık suya koyun. Odunsu bitkiler için bir ila iki saat ve uzun ömürlü bitkiler veya kuşkonmaz için 15-20 dakika idealdir. İyi bir ıslatma bitkinizin iyi bir başlangıç yapmasını sağlayacaktır.
Delikleri, bitkilerinizin köklerinin sığması için yeteri kadar geniş ve derin kazın. Mümkünse, üst kısmı zemin seviyesinde olacak şekilde deliğin ortasında bir koni bırakın. Kökleri koninin üzerine örtün ve deliği doldurmaya başlayın, köklerin etrafında hava boşlukları kalmayacak şekilde toprağı hafifçe bastırın. Toprak zeminle aynı seviyeye gelene kadar doldurmaya devam edin. Deliği doldurduktan sonra toprağı sulamayı unutmayın. Büyük bir çalı veya ağaç dikiyorsanız, toprak tam olarak ıslandığında bir kez daha sulamanız gerekecektir. Bu durum hava boşlukları sebebiyle ıslanmayan yerleri de sulamanızı sağlayacaktır.