Yeni Başlayanlar için Bahçe Bakımı Rehberi

Bahçe bakımı, ağaç ve çiçek dikmekten çok daha fazlasını içeriyor. İçeriğimizi okuyarak bahçenizi nasıl daha güzel hale getireceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bir bahçeniz var ve kendi doğal alanınızı yaratmak mı istiyorsunuz? Öyleyse, yapacağınız peyzaj çalışmalarının çok önemli olduğunu söylemeliyiz. Doğru şekilde yapacağınız bahçe bakımı ile harika bir alan yaratacağınızdan emin olabilirsiniz. İçeriğimizi okuyarak konunun tüm ayrıntılarını öğrenmeniz mümkün!

Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Güzel bir bahçeye sahip olmak için fidanlar, çiçekler veya sarmaşıklar alabilirsiniz. Ancak bitkilerin toprakla buluşmasından sonra bazı çalışmaları aksatmanız gerekir. Bahçenizdeki tüm bitkilere bir bütün olarak bakmalısınız. İster hobi olarak isterseniz üretmek için bitki yetiştirin, fark etmez. Her bitkiyi özenli şekilde beslemeniz çok önemlidir. Bunun için bahçe bakımı hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız. Şimdi gelin, hep birlikte doğru bakımı nasıl yapacağınızı öğrenelim.

Düzenli ve Gerektiği Kadar Sulayın

Bahçenize bakmanın en önemli yollarından biri, bitkileri sulamaktan geçiyor. Bitkiler, zaman içerisinde nemlerini kaybeden canlılardır. Bu nedenle her bitkiye uygun şekilde sulama yapmak gerekir. Sulama işlemi, mevsimsel olarak değişiklik gösterir. Sıcak yaz günlerinde su buharlaştığından dolayı daha sık sulanabilir.

Fideler ve genç bitkiler, daha sık sulanmaya ihtiyaç duyar. Bunun nedeni, daha küçük köklere sahip olmasından kaynaklıdır. Yeni diktiğiniz bitkilerin sulanması önemlidir. Ayrıca saksılarda yetiştirdiğiniz bitkilerin nemi emmek için daha az toprağa sahip olmasından dolayı sıkça sulanması gerekebilir. Güneşli yerlerde büyüyen bitkiler de gölgede yetişenlere göre sık sık sulamaya ihtiyaç duyar.

Sıcak yaz günlerinde, bitkileri akşam sulamak daha iyi bir seçenektir. Böylece sabaha kadar bitki neme doyar. Ancak kış mevsiminde sabah sulanması önerilir. Çünkü gece kuruma şansı vardır. Sadece sıcak günlerde yapraklara bitkinin yanmaması için su sıçratmamaya özen göstermelisiniz.

Gübre ve Bitki Besinlerini İhmal etmeyin

Bitki bakımı için gübre ve besinler çok önemlidir. Daha sağlıklı şekilde bitkinin büyümesi için bu duruma dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlıklı tutmak için bitkilere, organik veya organik olmayan besinler vermeniz mümkündür. Ancak bahçenizde bulunan bitkilere uygun besin ve gübreleri tercih etmelisiniz.

Çim Bakımını İhmal Etmeyin

Düzenli görünen bir bahçe için çim tohumu kullanabilirsiniz. Ancak çim bakımını ihmal etmemeniz gerekir. Bu bakım, çimin büyümesini, gübrelenmesini ve zararlıların yok edilmesini kapsar. Düzenli şekilde bakım yapıldığı takdirde bahçe daha güzel hale gelir. Böylece çok daha güzel bir bahçe görünümü ortaya çıkar.

Budama

Bazı bitkiler gayet sağlıklı bir şekilde büyür. Fakat bazılarının sağlıklı büyüyebilmesi için budanması gerekir. Budama işlemi, bir bitkinin hastalıklı veya gereksiz büyüyen kısımlarını kesmektir. Aynı zamanda estetik açıdan bitkinin daha güzel görünmesine olanak tanır. Bitki bakımı için budama yaparken aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:

  • Her bitkinin budama zamanı farklı olduğu için doğru anda işlem gerçekleştirilmelidir.
  • Bitkiye zarar vermeyecek alet ve edevatları kullanmaya özen gösterilmelidir.
  • Hangi dalların budanması gerektiği planlanmalıdır.
  • Büyüme hızına uygun bir şekilde budama yapılmalıdır.
  • Budamanın ardından gerekli olan gübreleme ve sulama gibi işlemlerin yapılmasına dikkat edilmelidir.

Yukarıdakiler göz önüne alındığı zaman bitki çok daha sağlıklı bir biçimde büyümeye başlar. Ancak hangi bitkiyi yetiştirecekseniz ona uygun budama işlemini yapmanız gerekir.

Kökleri Havalandırın  

Toprakta sıkışıp kalan bitki köklerinin bazen havalandırılması gerekir. Böylece bitki kökleri, daha fazla oksijen alır. Bitkinin daha sağlıklı biçimde büyümesi ve gelişmesi açısından köklerin havalandırılması, önemli bir işlemdir. Bunun yapılması için toprağın yumuşatılması gerekir. Aynı zamanda özel karışımlarla bitki köklerinin havalandırılması mümkündür. Düzenli şekilde yapıldığında bitki daha iyi beslenir, suyu emer ve gelişir.

Yabanı Ot Temizliğini Atlamayın  

Zararlı bitkiler, yetiştirdiğiniz ağaçların, çiçeklerin gelişimini engeller. Hastalıkların yayılmasına ve bitkinin kötü hale gelmesine neden olur. Bu yüzden bitki bakımı için yabani ot temizliğinin mutlaka yapılması gerekir. Düzenli şekilde yapıldığı takdirde birçok açıdan bitkiye katkı sağlayacaktır. 

Yabani ot temizliği, bitkiyi zararlı böceklerden korur. Ayrıca bazı yabani otlar, sıcak havalarda hızla büyür. Bu durum, yangın çıkma olasılığını arttırır. İşte tüm bu nedenlerden dolayı yabani otları temizlemeye özen göstermelisiniz. Bu sayede bahçenizdeki bitkiler, çok daha sağlıklı şekilde yetişir.

 

Yorum yapın