Zeytin Fidanı Nasıl ve Ne Zaman Dikilir?

Zeytin ağacı Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür. Kadim bir meyve olan zeytinin dikim süreci de bir o kadar özeni hak eder. Zeytin en çok Ege Bölgesi başta olmak üzere Akdeniz, Marmara, Güneydoğu ve az miktarda da Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bir üründür. Peki zeytin fidanı nedir? Zeytin ağacı fidanı konusunda merak ettiğiniz tüm ayrıntıları sizin için derledik…

Zeytin Ağacı Fidanı Nedir?

Zeytin ağacı fidanı çelik ve aşı ile elde edilir. Bu fidan en çok Akdeniz iklimine hâkim olan bölgelerde kolayca yetiştirilir.

Zeytin Ağacı Fidanı Nasıl Dikilir?

Zeytin ağacı dikimi işleminden önce sonbahara doğru toprak derin bir şekilde işlenmelidir. Bu işleme süreci drenaj ve tesviye işlemlerini kapsar. Zeytin ağacı, fakir toprakların zengin ağacı olarak da bilinir ve yetişmesi için uygun ortam ve şartlar sağlandığı zaman daha fazla verim almak mümkündür. Eğer ağaçlar meyilli alanlarda yer alacaksa zeytinliklerde teraslama işlemi yapılması gereklidir. Zeytin fidanı dikimi öncesi çukur açılırken üstten 30 cm’ye kadar olan toprak çukurun bir tarafına, alttaki toprak da diğer tarafa doğru açılarak yığılır. Bu çukurdan çıkarılan toprağa 1/3 oranında gübre konarak karıştırılır ve tekrar çukurun dibine doğru atılır. Bu karışıma yarım çay bardağı kadar kompoze gübre eklenir. Son olarak en üstteki kısma toprak ilave edilir. Böylece köklerin gübreyle temas etmesi önlenir. Tüm bu işlemler zeytin ağacı fidanı dikiminden bir ay önce yapılır.

Zeytin Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Zeytin fidanı ne zaman dikilir sorusun kısaca ekim ve mart ayları arasında şeklinde yanıt verebiliriz. Zeytin fidanı dikimi zamanı toprağın donuk olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Zeytin dikim aralığı ise zeytin fidesinin çeşidine, ağacın alacağı taç büyüklüğüne, bölgenin iklim ve toprak koşullarına göre farklılık gösterir. 

Zeytin Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Zeytin fidanını diktikten sonra düzenli ve bol şekilde sulamanız gerekir. Bunun yanında fidan etrafında yer alan yabani otlar da iyice temizlenmelidir. Zeytinin hastalığa ya da zararlı böceklere karşı koruması dikkatle yapılmalıdır. Bunun yanında toprak tahlili yapılarak topraktaki azot miktarına göre gübreleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Gübreleme yapılırken kullanılacak gübrenin toprakla karıştırılarak bekletilmeden yapılması gerekir.

Zeytin Fidanı Kaç Günde Bir Sulanır?

Kuraklığa dayanıklı olan zeytin ağaçları sulamaya olumlu yönde tepki verir. Sulaması iyi yapılan zeytin ağaçlarının meyve verimi çok daha iyi olur. Zeytinyağı üretimi için büyütülen zeytin ağaçlarının, sofralık zeytin üretimi için büyütülen ağaçlardan daha az sulamaya ihtiyaçları olur. Zeytin ağaçları, gerekli olduğu durumlarda büyüme mevsimi süresinden kış yağışlarının başlangıcına kadar sulanır.

Zeytin Ağacı Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Zeytin ağaçlarının meyve verme sıklığı farklılaşmaktadır. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlayan zeytin ağaçları bir yıl az, bir yıl çok meyve verirler. İlerleyen yaşlarında ise meyve verimi giderek düşmeye başlar. Zeytin ağaçları 100 yaşına geldiğinde meyve verebilmesi için bakım yapılması gerekir

Zeytin fidanı çeşitlerine 1001fidan.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın