Ağaç dikimi sürecinde en yüksek dikim başarısını elde etmek için toprağın veriminden ve havadan şartlarından doğru bir şekilde yararlanmak gerekir. Ağaç fidanları dikerken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar mevcuttur. Peki, ağaç dikim zamanı ne zamandır? Ağaç dikimi nasıl olur? İşte ağaç dikimi sürecine dair tüm merak edilenler…
Ağaç Ne Zaman Dikilir?
Ağaç dikimi hangi ayda yapılır? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu sorunun cevabı ağacın türüne göre değişir. Örneğin kışın yapraklarını döken ağaçlar için ekim zamanı, ekim ayının ortası ve mart ayının ortası olarak belirtilir. Kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar için en uygun ekim zamanı ise; kasım ayı başından nisan ayı başına kadar olan süredir.
Ağaç Dikimi için Uygun Mevsim Ne Zamandır?
Ağaç dikilirken zaman dilimlerine dikkat edilmesi gerekir. Örneğin havanın çok soğuk mevsimlerinde, don zamanları ve aşırı sıcaklarda ağaç dikilmesi doğru değildir. Soğuğa dayanıklı ağaçları ilkbaharda da sonbaharda da dikebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise eğer ağacı yaz aylarında diktiyseniz, ağacı ektiğiniz sene ve ertesi yıl daha sık sulama yapmanız gerekmektedir.
Toprak Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Toprağa dikilecek ağaç türü, o yörede ekonomik olarak yetiştirilmeye uygun olmalıdır. Dikim için tercih edilen arazinin toprak özellikleri derin, geçirgen, organik maddece zengin, tınlı, kili-tınlı yapıda olsa çok daha iyi olur. Toprağı kazarak içerisindeki taşları ve yabancı maddeleri temizlemelisiniz.
Ağaç Dikimi ve Sulama
Ağaç dikimi yapılırken fidan kökleri güneşe ve rüzgâra karşı korunmalıdır. Ağacın kökleri kıvrılmamalı, dönmemeli, toprakta hava boşluğu kalacak biçimde sığ veya derin dikilmemelidir. Toprağa dikeceğiniz fidanın 20 cm’den uzun köklerinin kesilmesi gerekiyor. Fidanlar naylon ve kaplarından mutlaka çıkarıldıktan sonra dikilmelidir. Fidanların uzun boylu olması durumunda rüzgarla sallanmasını önlemek için kazıkla bağlanması gerekir. Fidanlarınızı donlu günlerde dikmemelisiniz.
1. Nelere dikkat etmeliyim?
Ağaç dikimi yapılırken dikilecek fidanların; kök yapısına, yaş ve boy durumuna göre açılacak uygun boyutlardaki çukurlara yerleştirilmesine, toprağın iyice sıkıştırılmasına ve can suyu verilmesine dikkat etmek gerekir.
2. Dikim hazırlıkları
Fidanı toprağa dikmeden 1 ya da 2 yıl içinde fideleme işlemini yapmalı ve sürekli bakım yaparak kökleri güçlendirmelisiniz. Kökleri güçlü olan ağaç fidanlarının toprağa uyum sağlaması çok daha az zaman alır.
3. Yer seçimi.
Fidanı dikeceğiniz toprağın durumu çok önemlidir. Toprağı içerisindeki taşlardan ve yabancı maddelerden tamamen arındırmanız gerekir. Bunun yanı sıra çok nemli ya da çok kuru olan toprak da ağaç ekmeye uygun olmaz.
4. Çukur kazmak
Fidanın kök boğazı seviyesine gelecek derinlik ve genişlikte bir çukur yeterli olacaktır. Dikim çukurunun kök çapından 50-60cm daha geniş ve derin olması yararınıza olacaktır. İdeal dikim çukurunun ölçüleri 60cmX60cm genişliğinde 80cm derinliğinde olmalıdır. Çukur açılırken üst toprak ile alt toprağı ayırmaya özen göstermelisiniz.
5. Ağacı – fidanı hazırlamak
Fidanı dikeceğiniz çukurun dibine 2 kürek kadar yanmış ahır gübresi ilave edip toprakla karışmasını sağlayın. Fidan tüplü ya da topraklı ise toprağın dağılıp parçalanmamasına özen göstermelisiniz. Fidanın kökü yırtılırsa fidanınız kuruyabilir. Fidanı çukura düzgün bir biçimde yerleştirmelisiniz.
6. Dikim
Fidanı çukura düzgün bir şekilde bıraktıktan sonra toprağı yavaş yavaş çukura doldurun. Fidan aşılı ise aşı bölgesinin toprağın altında kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bu noktada genellikle mevcut toprak seviyesini korumak yararınıza olacaktır.
7. Dolgu
Fidanı çukura diktikten sonra son olarak fidan çukuru tamamen toprakla doldurulur. Ayaklarınızla fidan çevresine basarak toprağı sıkıştırmalısınız.
8. Sulama ve bakım
Ağacı diktikten hemen sonra can suyunu vermelisiniz. Sulama suyunun ağaç etrafından akmasını önlemek için ağacın etrafına birkaç santimetrelik bir çukur yapabilirsiniz.
Çim Tohumu Ekimi Nasıl Yapılmalıdır?
Çim tohumları, önceden hazırlanmış toprak tabakasının üzerine m2’ye 40-50 gr hesabıyla elle veya makinayla ekilir. Düzgü bir ekim için tohum sahanın yarısına enlemesine, diğer yarısına da boylamasına ekilir. Ekildikten sonra çim tohumlarının üzeri maksimum 2 cm kalınlığında gübre ile kaplanır, toprak yüzeyi sıkıştırılır ve sulama yapılır.
Çim tohumlarına 1001fidan.com üzerinden ulaşabilirsiniz.