Yabani Bitki Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Huzurlu ve verimli bir bahçe edinmeyi arzulayan herkes yabani bitki temizliği konusunda bilgi sahibi olmak isteyebilir. Yanlış bir müdahale onların daha fazla yayılmasına sebep olabileceğinden dolayı bu konu oldukça önemlidir. Peki, yabani ot temizliği neden yapılır? Bu sorunun yanıtı oldukça basit; bahçelerde kontrolsüzce büyümeye ve yayılmaya başlayan yabani otlar, diğer bitkilerinize zarar verir. Ek olarak çeşitli böcekleri de bahçenize çekebilirler.

Eğer sizler de hobi bahçelerinizde ya da tarlalarınızda yer alan yabani otlardan nasıl kurtulacağınızı merak ediyorsanız, bu içeriğimizden detayları öğrenebilirsiniz. Gelin, yapılması gerekenleri birlikte inceleyelim.

Koruyucu Ekipmanlar Kullanın

Herhangi bir yöntemi uygulamaya başlamadan önce kendinizi yabani bitkilerin zararlı etkilerinden korumayı ihmal etmemelisiniz. Bazı yabani bitkiler cildinizi tahriş edebilir ya da zehirli hava solumanıza sebep olabilir. Bu nedenle eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlar kullanmalısınız.

Temizleme Yöntemleri

Yabani ot temizleme sürecinde kullanılan birçok yöntem mevcuttur. Eğer bu yöntemlerden bir tanesi sorununuzu kesin olarak çözmezse bir diğerini deneyebilirsiniz. Fakat hepsini denemeden kimyasal kullanmamanızı öneririz. Çünkü kimyasal temizleme yöntemleri organik tarım yapmanıza engel olacaktır. Daha sağlıklı yöntemleri sizler için aşağıda açıkladık.

Kökten Çıkarma

Yabani bitki temizliği söz konusu olduğunda uygulanabilecek en kolay yöntem kökten çıkarma olacaktır. Eğer bu yöntemi uygulamak istiyorsanız takip etmeniz gereken adımlar oldukça basittir.

  • Yabani otların dibinde bulunan toprağı bir miktar eşeleyerek köklerine yaklaşın.
  • Ardından bitkiyi köklerine yakın kısmından kürekle topraktan çıkarın.
  • Son adım olarak topladığınız bitkileri bahçenizden uzaklaştırın.

Bu yöntem çoğu zaman işe yarayacaktır. Ancak yabani otlar zaman zaman tekrar yetişebilirler. Öyle bir durumla karşılaştığınızda tekrar köklerinden çıkarmayı deneyebilirsiniz.

Elle Çıkarma

Bu yöntem aslında bir önceki başlıkta bahsettiğimiz kökten çıkarma yöntemi ile hemen hemen aynıdır. Aradaki tek fark bu yöntemde kürek kullanmaya ihtiyacınız olmamasıdır. Bundan da anlaşılabileceği gibi daha küçük yabani otlar için geçerlidir. Çünkü zayıf kökleri olan otları kürek yerine ellerinizle de sökerek topraktan çıkarabilirsiniz.

Biçme (Makine)

Yabani otların baş kısmını, yani çiçek veren kısımlarını biçmeniz de onların üremesini ve daha fazla büyümesini engeller. Bu nedenle eğer biçme makineniz varsa bu yöntem de oldukça işinize yarayacaktır. Ancak onları biçmeden önce makinenizin arkasına bir sepet bağladığınızdan emin olun. Çünkü yabani otların tekrar bahçenize yayılmasını istemezsiniz.

Budama

Eğer bir biçme makineniz yoksa ve otlar köklerinden koparamayacağınız durumdaysa budama yöntemini deneyebilirsiniz. Biçme yönteminde olduğu gibi çiçek veren kısımlarını budayarak onların çoğalmasını engelleyebilirsiniz. Fakat bazı bitki türlerinin budadıkça daha çok uzayacaklarını da göz önünde bulundurmalısınız.

Yakma

Isı aracılığıyla yabani bitki temizliği yapmak da oldukça tercih edilebilir bir yöntemdir. Bunun için deneyebileceğiniz alternatifler ise şunlardır:

  • Çevre dostu ısı makineleri,
  • Kaynar su dökmek,
  • Isı tabancası ile kökleri yakmak.

Ancak bu yöntemin de bazı riskleri olduğunu unutmamalısınız. Eğer ısı uyguladığınız bölgeyi yeterince kontrol altında tutamazsanız diğer sağlıklı bitkilerinize de kalıcı hasarlar verebilirsiniz.

Sirke ile Temizleme

Sirke ile yabani ot temizleme yöntemi de oldukça etkilidir. Üstelik uygulaması da birçoğuna kıyasla daha pratiktir. Bu yöntem için sirkeyi bir sprey şişesine aktarmanız yeterli olacaktır. Böylece yabani otların üstüne püskürterek ölmelerini sağlayabilirsiniz. Eğer daha keskin bir çözüm arıyorsanız asit oranı daha yüksek olan bahçe sirkelerinden de satın alabilirsiniz.

Yabani Ot Temizleme Dönemi

İçeriğimizin buraya kadarki kısmında “Yabani ot nasıl temizlenir?” sorusu hakkında bilmeniz gerekenleri açıkladık. Ancak önemli bir nokta daha var. Yabani otlar ne zaman temizlenmelidir? Elbette ki bu otları temizlemenin ideal bir zamanı mevcut. Sizin için en pratik olan bu otlar henüz çiçek açmadan, yani polenlerini salmadan önce onları temizlemek olacaktır. Fakat bu dönemi kaçırdıysanız ve onların köklerine işlem yapacaksanız toprağın nemli olduğu bir günü seçebilirsiniz.

Temizlik Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer yabani bitki temizliği sona erdiyse bahçenizde huzura kavuşmuş olacaksınız. Elbette ki bu huzurlu ortamın devamlı kalmasını istiyor olabilirsiniz. Bunun için de yapabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Bazılarını sizler için aşağıda sıraladık.

  • Eğer bahçe yatağında tarım yapıyorsanız bu yatağı yabani otların geçmesini engelleyecek bir astarla kaplayabilirsiniz.
  • Yabani bir ot görür görmez hızlı müdahale edin. Ufak bir ot dahi görseniz temizliği ertelemeyin. Çünkü bu otlar toprağa tutundukları sürece yayılmaya devam edeceklerdir.
  • Ekim yaptığınız toprağı ara ara çapalayın. Unutmayın, çapalama yapmak yabani otların üremesini engellemede en etkili yöntemdir.

Bu noktalara da dikkat ettiğiniz takdirde verimli bitki üretimine sahip olabilirsiniz. 

Yorum yapın