Asma fidanı, ülkemizin topraklarında sıkça yetiştirilen bir bitkidir. Sizin de bu fidanı yetiştirmek gibi bir fikriniz varsa içeriğimizi mutlaka okuyun!
Türkiye’nin zengin topraklarına uyumlu olan birçok ağaç türü vardır. Bunlardan biri, asma fidanı olarak karşımıza çıkar. Çok farklı türleri olan bu fidan, genellikle üzüm veren türüyle bilinir. Lezzetli meyveleri, güzel görüntüsü ve hoş kokusu, asma fidanlarının peyzaj çalışmalarında kullanılmasına neden olmaktadır.
Arazinizde asma fidanı yetiştirmek istiyorsanız, bazı küçük konulara dikkat etmeniz gerekir. İçeriğimizin konusu, bu bitkinin nasıl yetiştirileceğiyle alakalıdır. Dikim aşamasından bakımına kadar birçok konuya değineceğiz. Öyleyse, asma fidanı nasıl dikilir? Hep birlikte içeriğimizi okumaya başlayalım.
Asma Fidanı Nasıl Dikilir?
Asma fidanını yetiştirmeye başlamadan önce dikim aşamasına dikkat etmelisiniz. Bu fidan, sıcak bölgeleri seven bir bitkidir ve kuraklığa dayanır. Sevdiği iklimde yetişen fidanlarla, çok daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. Dikimiyle alakalı aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir:
- Asma fidanını dikmeden önce arazinin alanları belirlenir.
- Araziye dikilecek asmaların dik durması için ip ve direkler kullanılır.
- Gübreleme işlemi gerçekleştirilir.
- Asmaların toprağa dikimi gerçekleştirilir.
- Dikilen asmalar sulama işlemi yapılır.
Asma fidanını dikmek için en uygun zaman Kasım ayının bir ve ikinci haftasıdır. Rakıma bağlı olarak Nisan ayının son haftasına kadar dikim işlemi gerçekleşebilir. Dikiminden sonra bakımını yaparak güzel bir asmaya sahip olabilirsiniz. Bu uzun bitkinin yaprakları çok geniş şekilde yayılır ve harika bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olur.
Yukarıda anlattıklarımız genel olarak eski usul asma dikim yöntemiydi. Günümüzde daha çok köklü asmalar tercih ediliyor. Bunun nedeni, daha pratik biçimde dikimin gerçekleştirilmesidir. Aynı zamanda ip ve direk kullanımına gerek kalmıyor.
Köklü Asma Fidanı Nasıl Dikilir?
Genel olarak asma fidanının nasıl dikildiğini öğrendiniz. Peki, köklü asma fidanı nasıl dikilir? Birçok kişi, bu sorunun cevabını merak ediyor. Bu nedenle aşağıdaki listemizde köklü asmaların dikimiyle alakalı size bilgi vereceğiz:
- İlk olarak dikilecek alan işaretlenir.
- İşaretlenen alanlara 40-50 cm derinlikte ve 45-50 cm genişlikte çukurların açılması sağlanır.
- Çukurlar alt ve üst toprak olmak üzere açılır.
- Çukura triple süper fosfatla birlikte potasyum sülfat gübresi eklenir.
- Mümkünse yarı yarıya yanmış hayvan gübresiyle üst toprak karıştırılır.
- Fidan bu çukurun içine naylon ile yerleştirilir.
- Naylonun yan tarafına el ile alınacak kadar toprak doldurulur.
- Torba hafifçe sarsılarak yukarıya doğru çekilir.
- Son olarak asmaya can suyu verilir.
Tüm bu dikim işlemlerinden sonra bakımına özen göstermek gerekir. Belirli dönemlerde yaprak ve dalların temizlenmesi gerekmektedir. Dalların üzerinde bulunan üzümlerin de bazen alınması lazımdır. Kış ve yaz olmak üzere iki farklı budama zamanı vardır. Budama sayesinde gelecek yıl daha güçlü bir asmaya sahip olabilirsiniz.
Aşılı Asma Fidanı Farkları Nelerdir?
Aşısız ve aşılı asma fidanı arasında bazı farklar vardır. Günümüzde daha çok aşılı fidanlar tercih edilir. Bunun temel nedeni daha dayanıklı olmasından kaynaklanır. Temel anlamda farklarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Aşısız asmalar, floksera böceğinden olumsuz etkilenir. Toprakta %7 oranında kil olması durumunda aşılı fidanlar tercih edilmelidir.
- Eskiden %50 oranında kum olduğunda asmalar dikilebilir bilgisi, %5 kil olsa bile aşılı fidan yetiştirilebilir olarak değişmiştir.
- Aşılı fidanlar çok daha verimlidir. Aşısız olanların zaman içinde verimi düşer.
- Aşısızlar, toprak solucanlarına karşı dayanaksızdır.
Yukarıdakilere göre aşılı fidan dikimi, çok daha mantıklı hale gelmiştir. Dikim esnasında toprağın yapısına bakmak ve doğru asma fidanı seçmek gerekir.