Fidanlarda T Göz Aşısı

Bitkilerin çoğaltılması amacı ile aşılama yapmak yaygın bir pratiktir. Eşeysiz çoğaltma için kullanılan çelik ile ya da daldırma yöntemi gibi çok sayıda seçenek olsa da bu yöntemlerin başarısız olduğu durumlar olabilir. Bu noktada aşılama kesin bir seçenek olarak tercih edilebilir. Meyvelerin özelliklerini bozmadan iki bitki parçasını kaynaştırma yolu ile yapılan aşılama bitkilerin gelişimi sürecinde önemli bir yer kaplamaktadır. Parça özelliğine göre büyük oranda ikiye ayrılan aşılama çeşitlerinden bir tanesi ise göz aşısıdır. Fidanlarda T göz aşısı ise aşının yapılış şekline dair bir adlandırmadır. 

Bahçelerinde fidan yetiştiren kişiler T göz aşısının yapılma sürecine dair bilgileri sık sık merak etmekte ve bu yöntemi kullanmaktadır. Siz de aşının ne zaman ve nasıl yapıldığını öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.  

T Göz Aşısı Nedir? 

T göz aşısı, özellikle meyve fidanları çoğaltmak için kullanılan belki de en yaygın yöntemdir. Aşı ile, üretilecek ya da çoğaltılacak bitkinin göz kısmı alınarak gövde ile taç kısmı geliştirilir. Bitkinin kalem kısmından alınan tomurcuk (diğer bir ismi ile göz) diğer parçalara aşılanmaktadır. T göz aşılama yöntemi, büyük bir hız ile sonuca ulaşan bir tekniktir. Bu doğrultuda bu aşı tipine yönelen ilginin nedenlerinden biri de hızlı ve etkili sonuç alma istediğidir. 

Fidanlar için;

  • T göz aşısı
  • Boru göz aşısı
  • Ters T göz aşısı
  • Flüt göz aşısı 
  • Yama göz aşısı gibi çeşitli aşılama yolları mevcuttur. 

Çoğaltma ve üretme amaçlı uygulanabilecek diğer aşı yöntemleri bulunsa da pek çok kişi T göz aşısını tercih ederek kolay bir uygulama sürecinden faydalanmaktadır.

T Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır? 

T göz aşısının başarılı bir sonuca varıp varmadığı 10 ila 15 gün gibi kısa bir süre içinde belli olmaktadır. “T göz aşısı hangi ayda yapılır ve ne zaman daha etkili olur?” sorusuna büyük oranda yaz mevsimi içinde olması gerektiği cevabı verilmektedir. Buna ek olarak, yaz sonunda da T göz aşısı uygulama şansınız vardır.  

T Göz Aşısı Nasıl Yapılır? 

T göz aşısı uygulamasını araştıran kişilerin büyük bir çoğunluğu kendi bahçelerinde çeşitli fidanlar yetiştirmek istemektedir. Örneğin, yan bahçede yetişen ve sizde bulunmayan verimli bir vişne ağacını aşılama yöntemi ile kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Peki, T göz aşısı nasıl yapılır?

  • Çoğaltmak istediğiniz gözün yaklaşık 1 santimetre aşağısını saptamalısınız. 
  • Bu noktadan eğimle oluşturacağınız kesim gözün yaklaşık 2,5 santimetre üstünde bitmeli. 
  • Gözün 2 santimetre üzerinden yatay bir kesik açılarak göz, kalemden çıkarılmalıdır. 
  • Gözü hazırlamak için odunlu ya da odunsuz olmak üzere iki seçeneğiniz bulunur. 
  • Son olarak, oluşturacağınız T şeklini aşı bağcığı kullanarak sabitlemelisiniz. 

T göz aşısı uygulamasının en kritik noktalarından biri sorunsuz bir bağlama işlemidir.

Yorum yapın