Ağaçların Hızlı Büyümesi için Ne Yapmalı?

Ağaçlar uzun bir süre zarfında düzenli olarak emek verilmesinin sonucunda büyüme gösterirler. Söz konusu ağaç büyütmek olduğunda, sabırlı davranmak gerektiğini unutmamalısınız. Eğer “Ağaçların hızlı büyümesi için ne yapmalı?” sorusunun yanıtını arıyorsanız, sizin için rehber olacak bir yazı hazırladık. 

Ağaçların Hızlı Büyümesi için Gerekli 3 Bakım Tekniği Nedir? 

Ağaçların hızlı büyümesi için sabırlı davranmanın yanı sıra büyüme hızına etki etmek için bazı yöntemlerden yardım alabilirsiniz. Bu yöntemler içinde öne çıkan ve oldukça etkili olan 3 yöntem bulunur. Bunlar şöyle açıklanabilir:

  • Sulama: Sulama her türlü bitki için büyük önem arz etmektedir. Sudan gelen mineraller bitkinin gelişimi ve büyümesi için etkin bir rol oynar. Bu sebeple ağaçların düzenli olarak sulanması, ağaçların büyümesi için çok önemlidir.
  • Güneş görme: Fidanlarınızı dikerken güneş görecek bir lokasyon seçmeniz gerekmektedir. Bu fidanlar zamanla büyüyerek ağaç olacaktır.
  • Budama: Ağacın dallarını budamak hem kökün üstündeki yükleri alır hem de kuru dalların, sağlam dallara ait olan besinlerden almasını engeller. Bu sayede sağlıklı dallar daha da sağlıklı hale gelecek ve kökün üstündeki yük azalacaktır.

Siz de bu yöntemleri takip ederek ve uygulayarak ağaçlarınızın büyüme hızına hız katabilirsiniz. Aynı zamanda daha hızlı ve kalıcı sonuçlar almak için toprak havalandırma, gübreleme ve kireçleme yöntemlerine de başvurabilirsiniz. Ağaçların hızlı büyümesi için gübre her zaman gözle görülür bir sonuç verecektir. Ağaçlar için gereken aşılarla birlikte demir takviyesi yapmak da onların hızlı büyümelerini ve tazeliklerini korumalarını sağlar.

Ağaçların Hızlı Büyümesi için Gübre Verilir mi?

Ağaçların büyümesi söz konusu olduğunda gereken temel besinlerin başında fosfor ve potasyum gelmektedir. Fosfor maddesi kök gelişiminde önemli bir rol oynar.  Özellikle dikim esnasından sonra bol bol fosfor kullanılarak bitkinin kök salması sağlanmaktadır. Ağaçların hızlı büyümesi için gübre, şarttır. 

Gübre içerisinde yer alan bir diğer bileşen potasyumdur. Potasyum bitki dokularının sağlamlaşmasını, kış aylarında sık sık gerçekleşen don olaylarına karşı direnç kazanması, hastalıklara karşı direnç kazanması gibi konularda bitkiye destek sağlamaktadır. Bu tarz sorunlarda bitkinin güç kaybetmemesi bitkinin hızla büyümesine ve kısa zamanda ağaç olmasına zemin hazırlayacaktır.

Ağaçlara genellikle ilk yıllarında azot gübresinin verilmesi tercih edilmektedir. Gübreye ek olarak demir ve çinko takviyesinin yapılması yine ağacın büyümesinde önemli bir rol oynayacaktır. Gübreleme söz konusu olduğunda içinde çinko, demir gibi mineral ve vitaminlerin bulunmasına özen göstermelisiniz.

Azotlu gübrelerin ilki dikim döneminde diğeri haziran ayında verilmelidir. Temmuz aylarının sonlarına doğru azotlu gübre kullanımı sıkıntılı hale gelebilir. İkinci yıldan sonra gübreleme takviminizi değiştirmeniz doğru bir karar olacaktır.

Çam Ağacının Hızlı Büyümesi için Gerekli Koşullar Nelerdir?

Çam ağaçları uzun ömürlü ve sağlam bir yapıya sahiptirler. En uzun yaşayan bitki türlerinden biri olan çam ağaçlarının büyüme hızı birkaç tüyo yardımı ile arttırılabilir. Çam ağacının hızlı büyümesi için gerekli koşullar şöyle sıralanabilir:

  • Toprak havalandırma: Çam ağaçları toprağa sımsıkı bağlı olmasından dolayı toprağının havalandırılması kök hücrelerinin hava almasına yardımcı olacaktır. Bu yardım sayesinde çam ağaçları daha hızlı büyüyecektir.
  • Çam ağaçlarına özel budama: Çam ağaçlarının budama işlemleri diğer ağaçlarınkinden farklıdır. 
  • Sulamadaki farklılık: Çam ağaçları diğer bitkilere nazaran daha az su ile beslenmektedirler, fazla su köklerinin çürümesine ve çam bitkisinin ölmesine yol açabilir. Bu hususta dikkatli olunması gerekmektedir.

Siz de bu yöntemleri göz önünde bulundurarak ağaçların hızlı büyümesi için çalışmalar yapabilirsiniz. Böylece daha sağlıklı ağaçlar yetiştirebilirsiniz. Ağaca, meyveye yani genel olarak bitkiye dair her şey için 1001fidan ile iletişime geçin. 

Yorum yapın