Badem ağacı bakımı sanıldığı kadar kolay değildir. Meyvesi oldukça pahalı olan badem ağaçları diğer ağaçlara göre özel bakıma ihtiyaç duyarlar. İşte badem ağacı yetiştirilmesi ve bakımı konusunda ipuçları…
Badem Ağacı Bakımları
Badem ağaçlarını humus bakımından zengin bir kumlu balçık eklediğiniz toprağa dikmelisiniz. Köklerin etrafında çok fazla su birikmesine izin verilirse, ağaç kök çürümesi yaşayabilir. Badem ağacını tohumdan yetiştiriyorsanız fidanları bahçeye dikmeden önce saksılarda yetiştirmelisiniz. Ağacınızı diktikten sonraki ilk birkaç yıl boyunca ağaçlarınızı haziran aylarında malçlayın. Badem ağacınızı bahçeye dikiyorsanız dikeceğiniz yeri yeterince derin kazdığınızdan emin olmalısınız. Deliği dörtte üçü kadar doldurduktan sonra, iki kova su ekleyin ve ikinci kovaya gübre koyun.
Badem ağacı bakım takviminde hassasiyetle uygulamanız gereken noktalar vardır. Badem ağacının bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta budama işlemidir. Ağacınızın güçlü bir kök sistemi geliştirmek için ihtiyaç duyduğu destek olan budamayı yaparken cesur olmalısınız. Ağacınızı çiçeklenmeden ve meyve vermeden sonra da budamanız iyi olacaktır.
Badem Ağacında Sulama
Badem ağacı için sulama konusunu ciddiye almalısınız. Eğer yağış yoksa ağacı sulama sıklığı iki günde bir ile dört günde bir arasında değişmektedir. Badem bahçesine örtü bitkileri de dikilirse, özellikle ilkbahar başlarında sulama uygulamalarını daha da artırmak zorunda kalabilirsiniz.
Badem Ağacında Gübreleme
Badem ağacı dikimi ve bakımı gibi gübrelemesi de özen ister. Badem ağacı için üç değişik gübreleme şeması vardır. İlk modelde her olgun ağaç başına yılda iki kez 3,6 – 5,4 kg gübre yapılır. İlk gübreleme işlemi kış sonunda (şubat) ve ikincisi bahar sonu/yaz başı (mayıs-haziran) gibi yapılmaktadır. İkincisi bahar sonu/yaz başı (mayıs-haziran) gibi yapılır. İkinci modelde üç defa gübreleme uygulanır ve bu gübreleme uygulamalarında kış başı (şubat-mart) ve kış sonunda her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg gübreleme yapılır. Üçüncü modelde üç defa gübreleme uygulanır. Buna göre ilk gübreleme çiçek taç yapraklarının döküldüğünde, diğeri ikisi ise birbirinden 10 gün ara vererek yapılır.
Badem Ağacında Hastalık, Zamklanma, Kanser
Badem ağacında hastalığa neden olan bakteriler, kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusunda kışı geçirir. Bakteriler ilkbaharda çoğalmaya başlar ve yağmurla çiçek ve genç yapraklara yayılır. Bitkiye gözlerdeki çatlaklardan ve budama yerlerindeki yaralardan girerek yayılırlar. Yayılım sonrası badem ağacının yaprağında küçük, yağ yeşili, sarımtırak haleli, zamanla morumsu kahverengi renk alan lekeler meydana gelir. Fazla sayıdaki lekeler dalın kurumasına yol açar. Ana dallar ve gövde üzerinde kanserler meydana gelerek özellikle ilkbahar ayında kanserler hızlı bir şekilde yayılırlar. Meyvelerde küçük, hafifçe çökük kahverengi lekeler meydana gelebilir.
Badem Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Kışın yapraklarını dökme özelliğine sahip olan badem ağacı, çevresel koşullara göre dört ila on metre arasında bir uzunluğa erişebilir. Bademin gövdesinin çapı ise 30 cm’ye kadar genişleyebilmektedir. Bu ağacın ince tepe dalları olur ve zamanla ağaç olgunlaştıkça hafif morumsu bir renk alırlar. Çiçek açan bir ağaç olan badem ağacının çiçekleri genellikle beyaz ya da pembenin solgun bir tonunda olurlar.
Badem Ağacına Hangi Gübre Verilir?
Badem ağacına hangi gübre verilir? Sorusu da sık sık sorulmaktadır. Badem ağaçlarının en büyük besini azot olduğu için yetiştiriciler yılda bir defa her olgun ağaç başına toplam 1 kg azot gübrelemesi uygular. İkinci en önemli besin ise potasyumdur. Bir ağaçta potasyum eksikliği tespit edilirse, badem yetiştiricileri her olgun ağaç için 6,8 ila 9 kg potasyum sülfat (K2S04) gübrelemesi yaparlar. Badem ağacının en iyi şekilde gübrelenmesi için organik gübre kullanmak lazımdır.
Badem Ağacı Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları
Badem ağacı bakımı nasıl yapılır? sorusunu en basit haliyle şöyle cevaplayabiliriz: Badem ağacı, yazın sıcak ve nem oranı düşük bir iklimde en verimli halini alır. Bademin olgunlaşması 7 ila 8 ay sürdüğü için donlardan uzak uzun bir büyüme mevsimine ihtiyacı vardır. İlkbahar donları çiçeklere zarar vereceğinden sıcak iklimlerde yetiştirmek daha iyi sonuçlar verir.
Badem fidanlarına 1001fidan.com üzerinden ulaşabilirsiniz.