Badem meyvesi, ülkemizde yetiştirilebilen meyveler arasındadır. Bahar ve sonbahar aylarında hasat edilen, kuru ve çağla olarak toplanan badem meyvesi ağaçta yetişmektedir. Sofralık, un, süt, şurup, yağ, çerez olarak tüketilen bademin çok fazla alanda kullanılması, pazar değerinin de yüksek olmasına neden olmaktadır.
Ülkemiz tarıma elverişli bir ülke olduğu için badem meyvesi kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Badem meyvesi hakkında bilinmeyenleri, badem çeşitlerini ve yetişme koşullarını siz üreticilerimiz için ele alacağız. Peki badem fidanı çeşitleri nelerdir?
Badem Fidanı Çeşitleri Nelerdir?
Badem fidanı çeşitleri ve özellikleri bakımından bademler acı bademler ve tatlı bademler olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar.
Acı bademler: Bu bademler badem yağı üretiminde kullanılırlar ve fazla yenildiğinde kişiyi zehirleyebilirler.
Tatlı bademler: Taş bademler, el bademler, diş bademler ve sert kabuklu bademler olarak 4 grup altında birleşen badem çeşitleridir.
Badem Fidanı Fiyatları
Badem ağacının boyu kısadır. 6-10 metre arasında boya sahip olan bu ağaçlar -20 ila -30 derece soğuğa dayanıklıdır. Kazık kök olup kökleri 3-5 metre derine kadar iner. Yaprakları küçüktür ve 1600 rakıma kadar dikilen ağaçlar 50 yıl kadar yaşar. En erken çiçek açan meyve ağacı badem ağacıdır. Badem fidanı fiyatları ise bademin cinsine göre değişim göstereceği için standart bir fiyattan söz etmek mümkün değildir.
Yerli Badem Çeşitleri Nelerdir?
- GÜLCAN I
- GÜLCAN II
- DOKUZOĞUZ I
- DOKUZOĞUZ II
- HACIALİBEY
- AKBADEM
Yabancı Badem Çeşitleri Nelerdir?
- FERRAGNES
- FERRADUEL
- TEXAS
- NONPAREİL
- BERTINA
- Aİ
- NE PLUS ULTRA
- AVOLA
- CRİSTOMORTO
- MARCONA
- TUONO
- DRAKE
- D. LARGUETA