En popüler süs bitkilerinden biri olan güller, görüntüleri ile olduğu kadar şifalı olan yönleri ile de dünya genelinde en çok yetiştirilen bitki türleridir. Renkli çiçeklere sahip olan pek çok gül fidanı çeşidi bulunur.
Çiçekleri ve duruşu ile bulunduğu ortamları güzelleştiren gülün fidan olarak yetiştirilmesi uygundur. Tohum olarak gülün dikilmesi önerilmez. Gül fidanlarının sağlıklı gelişmesi ve bol çiçek vermesi için nasıl ve ne zaman dikilmesi konularında bilgi sahibi olmak gerekir. Yetiştirmesi kolay olan gül fidanları, bazı noktalara dikkat edilerek en verimli şekilde büyür. Gül fidanı çeşitleri, bahçe peyzaj düzenlemelerinde sıklıkla kullanıldığı gibi balkonlarda ya da teraslarda da büyük saksılar içerisinde yetiştirilmeye uygundur.
Gül Fidanı Nasıl Dikilir?
Gül fidanı dikimi konusu, “Gül fidanı nasıl dikilir?” diye araştıranların en çok dile getirdiği konudur. Bu değerli süs bitkisinin dikimi aşamasında, öncelikle yeri önemlidir. Gölgelik olmayan ve güneş alan yerler gül fidanı dikimine uygundur. Gül fidanları güneş ışığından ne kadar çok yararlanırsa, o oranda çabuk gelişir ve bol çiçek açar. Gül fidanı dikilecek olan toprağın yapancı otlardan temizlenmesi ve sürülmesi lazımdır. Daha sonra toprakta en fazla 40 cm’lik delikler açılarak gül fidanı dikilir.
Gül fidanı dikilecek olan toprağın killi ve demir açısından zengin olan topraklar olması lazımdır. Dikim aşamasında iyi yanmış gübrenin toprağa karıştırılması, fidanın sağlıklı gelişmesi açısından önemli bir ayrıntıdır. Fidanlar dikildikten sonra can suyu verilerek mutlaka sulanmalıdır. Sonraki aşamalarda ise gül fidanının haftada en az 1 kere sulanması gerekir.
Gül Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?
Gül fidanı çeşitleri, yılın her mevsimi ekilmeye müsait olan bitkilerdir. Sonbahar ve ilkbahar aylarında dikilmesi ise daha iyi olur. Özellikle yaz aylarında çiçeklenmesi için gül fidanının ilkbahar aylarında dikilmesi en iyi yoldur. Dikilmesi kadar sulanması konusunda da dikkat etmek gerekir. Gül fidanı sulaması, yetiştirilmesinde en önemli konudur. Sulaması iyi yapılmadığı takdirde güllerin verimli bir şekilde çiçek vermesi imkansızdır.
Gerektiği gibi sulanan gül fidanlarının çiçeklenmesi de çok olur. Güller yaz ayları boyunca çiçek veren bitkilerdir. Bu nedenle sonbahar gelene kadar çok iyi sulanmalıdır. Gül bahçeleri için damlama yöntemi sulama en iyi çözümdür. Damlama su sistemleri sayesinde en verimli şekilde sulama pratik bir şekilde yapılır. Sıcak yaz günlerinde ise gül bitkisinin haftada en az 2 defa sulanması şarttır.
Gül Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Gül fidanı bakımında sulanmasına ve budanmasına dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda gübrenlenmesine de özen göstermek gerekir. Gül fidanlarının sağlıklı yetişmesi ve bazı hastalıklara kapılmaması için birtakım vitamin ve ilaç takviyeleri yapmakta iyi bir yöntemdir. Gül bitkisinin en çok yakalandığı hastalıklar ve zararlılar ise şu şekilde sıralanır:
- Yaprak bitleri
- Kara leke
- Kırmızı örümcek
- Gül küllenmesi hastalığı
Bu hastalıklardan ve zararlılardan korunmak için çeşitli ilaçlar ve vitaminler bulunur. Bunun için bu konularda uzman olan ziraatçilerden destek alınması gerekir. Bütün bu ayrıntılara dikkat edilerek sağlıklı gül fidanı yetiştirmek her zaman mümkündür.
Gül Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları
Eski gül çeşitleri, ortalama olarak 50 senelik ömrü olan süs bitkileridir. Sera ürünü olan yeni nesil gül çeşitleri ise 12 seneye kadar çiçek verir. Ancak toprakta değil de saksıda gül fidanı yetiştirmek isteyenler, plastik saksı yerine seramik saksılar tercih etmelidir. Gül fidanları, en iyi şekilde seramik saksılarda büyür. Diğer yandan saksıda yetiştirilen güller, 2 yılda bir daha büyük saksıya alınmalıdır. Bol çiçekli güller yetiştirmek içinse, zengin içeriklere sahip toprakların seçilmesi şarttır.
Besin açısından zengin olan topraklarda yetişen güllerin hayatta kalma süresi uzar. Gübreleme işinde ise güllerin yılda en az 2 defa gübrelenmesi lazımdır. “Gül fidanı nasıl çoğaltılır?” konusunda ise çelikle aşılama ya da yarı odunsu gövde yöntemi ile çoğaltma işlemi yapılır. Gülün çiçeklerinin toplamasının ise sabah erken saatlerde ya da gece geç saatlerde yapılması lazımdır. Gül çiçekleri ilk yaprağın üzerinden, bir makasla dikkatli bir şekilde kesilerek alınır. Güller toplandıktan sonra bitkinin mutlaka sulanması tavsiye edilir.
Gül Fidanı Ne Zaman Budanır?
Gül fidanı çeşitlerine yapılan budama işlemi ile bol çiçek vermesi sağlanır. Bu konuda hassasiyet gösterilmezse, gül bitkisinin az çiçek verdiği görülür. Aynı zamanda budama sayesinde, bitki güçlenir ve hastalıklara kapılması önlenir. Gül bitkisinin budaması ise çiçeklerinin olgunlaştığı zaman toplanması ve zayıf olan sürgünlerin temizlenmesi ile yapılır.
Bununla beraber 2 yılda bir olmak üzere zayıf ve hastalıklı dalların kesilmesi ile de sert budama işlemi gereklidir. Bol çiçek açan gül fidanı çeşitleri ise 1001fidan sitemiz zerinden online ödeme yöntemleri kullanılarak en ekonomik fiyatlarla satın alınabilir. Sizler de en güzel gülleri yetiştirmek için hemen sipariş verip kendi gül bahçenizi oluşturabilirsiniz.