Kaktüs bakımı son zamanların en merak edilen konularından biri. Biz de içeriğimizde bu konuyla ilgili bilmek isteyeceğiniz her detaya değindik!
Dikenli formuyla dikkat çeken kaktüs ev, ofis, mutfak, bahçe gibi aklınıza gelebilecek her yerde yetişebilir ve kaktüs bakımı da oldukça kolaydır. Bakımı basit ve karmaşık olmadığı için birçok iç ve dış mekanda dekorasyon için sıklıkla tercih edilir. Aslında bir çöl bitkisi olan kaktüsler doğru bakım yapıldığında oldukça uzun süre yaşayabilmektedir.
Çiçekli ve çiçeksiz olarak 2 gruba ayrılan kaktüsler aslında çiçekli bitki familyasına aittir. Gövdesi etli ve dikenli olan bu bitki, bakımı en kolay bitkiler arasında yer alır. Koyu yeşil rengi ile oldukça ilgi gören bu bitkinin son zamanlarda en popüler olan çeşidi sukulenttir. Bu bitki türü evlerde hoş bir görünüm yaratmak için süs olarak kullanılır.
Kaktüs Nasıl Çoğaltılır?
Yüzlerce çeşidi bulunan kaktüslerin bakımı ve yetiştirmesi oldukça kolaydır. Birçok kaktüs türü dipten çıkan sürgün veya organ ile çoğaltılabilmektedir. Kaktüs parçaları dibinden kopartılıp kumla karışık bir toprağa dikildiği zaman ilkbahar aylarında rahatlıkla kök salabilmektedir. Evde kaktüs çoğaltmak istiyorsanız uygulayabileceğiniz ne pratik yöntem kökten ayırma metodudur. Eğer evinizde sağlıklı kaktüsleriniz varsa aşağıdaki yöntemleri uygulayarak kolaylıkla kaktüs çoğaltabilirsiniz:
- Kaktüs bitkisinin kökünden çıkmaya başlayan yeni, daha küçük bitkileri bulun.
- Bu narin bitkilerin küçük bir kaktüs yavrusuna dönüşmesi için birkaç hafta beklemeniz gerekecek.
- Yavaş yavaş ondan ayrılmaya başlayan ve daha belirgin hale gelen yeni, küçük yavruları ana bitkiden dikkatlice kesmek için bir çift ince uçlu makas veya bıçak kullanın. Bu esnada bebeğin köklerini kesmemeye dikkat edin.
- Ayırdığınız bu yeni genç bitkilerin her biri için küçük bir kaktüs saksısı hazırlayın.
- Genç bitkileri bitkiden ayırın, saksıları kaktüs toprağı ile doldurun ve yavaşça taze saksılara yerleştirin.
- Daha sonra üzerini toprakla çok bastırmadan örtün.
Evde kaktüs bakımı yaparken tabii ki dikkatli olunması gereke hususlar vardır. Örneğin; yavru kaktüsleri ana kaktüsten ayırırken ince uçlu ama keskin bir makas kullanmak önemlidir. Ayrıca yeni bitkinin de eski bitkinin de köklerine zarar vermemek gerekmektedir.
Kaktüs Evin Neresine Konmalı?
Güneş ışığı kaktüs bitkileri için çok önemlidir güneşi ve sıcağı çok severler. Kaktüslerin sağlıklı gelişebilmeleri için uzun süre güneş ışığına maruz kalmaları gerekir. Bu nedenle kaktüs sahipleri bitkilerini evlerinin güneş ışığının en fazla aldığı güney tarafına yerleştirmelidir. Kaktüs bitkileri için en uygun yer orası olduğu için pencere pervazının yanında bulundurmak en mantıklı kararlardan biridir.
Güneş ışığından mahrum kalan kaktüs önce rengini kaybetmeye başlar gövde kısmı süngerimsi bir yapıya bürünür. En sonunda ise kendi içine çöker ve bitki ölür. Ayrıca kaktüs rutubetli ve havasız yerleri sevmez. Bu doğrultuda evde hava alan ve bolca güneş alan bir yere konulan kaktüs uzun ömürlü ve daha canlı olacaktır.
Kaktüs Nasıl ve Ne Kadar Sulanmalı?
“Kaktüs bakımı nasıl yapılır ve ne kadar sulanmalıdır?” sorusu, evinde kaktüs besleyenler tarafından sıklıkla sorulur. Kaktüs bazı yönleri ile diğer saksı bitkilerinden farklıdır. Bu bitkinin en büyük farkı ise suyu seven bir bitki olmamasıdır. Kaktüsün toprağı mutlaka kuru kalmalı ve kaktüsü sularken buna dikkat ederek sulamak gerekmektedir. Bazen saksıdaki toprağın üstü kuru olsa bile iç kısmı ıslak olabilir. Bu durumun önüne geçmek için toprağın iç kısımlarını da mutlaka kontrol etmek gerekir.
Toprağın iç kısmı kuruduğunda yalnızca hafif ıslatmak için kaktüs sulanabilir. Kaktüsü yeterince sulamak için yapabileceğiniz bir diğer şey ise kaktüsü cam saksıya dikmektir. Bu sayede altta olan toprakların kuru olup olmadığını rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Kaktüsün en çok suya ihtiyaç duyduğu zaman ağustos ayıdır. Kış mevsiminde ise kaktüsü sulamasanız bile olur.
Kaktüsün Toprağı Nasıl Olmalı?
Kaktüsün yapısı, suyu kendi bünyesinde tutmasını sağlar. Torf toprakları bu nedenle kaktüsler için uygun değildir. Torf toprakları çok fazla su depolama sorumluluğunu üstlenir bu nedenle torf toprağı kullanılırsa kaktüsler çürümeye maruz kalabilir. Ayrıca kaktüsün bulunduğu saksıda kaktüs köklerinin genişleyip serbestçe hareket edebilmesi için toprağın sıkıştırılmaması tavsiye edilir.
Kaktüs için en çok önerilen toprak, ince kumlu karışık topraktır. Ayrıca eğer sukulent kaktüsünüz varsa bu kaktüs için toprak satın alırken bol miktarda perlit içeren özel kaktüs kumu kullanılması tavsiye edilir. Kaktüs toprağınızda bol miktarda kum, taş, odun parçaları gibi malzemeler kullanırsanız saksıda suyun uzun süre tutulmasını önler ve kaktüsün uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Kaktüse Gübre Verilir mi?
Kaktüs bitkisinin gübreye ihtiyacı olmadığı sanılsa da aslında gübre verilen kaktüsler çok daha sağlıklı ve verimli bir şekilde büyümektedir. Kaktüsleri gübrelemek ortama uyum sağlamasını, daha hızlı büyümesini hatta çoğalmasını sağlamaktadır. Kaktüsler özellikle aktif büyüme dönemlerinde gübreye daha çok ihtiyaç duymaktadırlar.
Kaktüsleri normalde yılda 1 kere gübrelemek yeterlidir. Fakat özellikle ilkbahar, yaz ve sonbaharda yani yılda 2-3 kez gübrelemek kaktüsün çok daha hızlı büyümesini sağlar. Gübre sayesinde kaktüs mevsim boyunca topraktan kullandığı besinleri yeniler ve bu sayede hem daha sağlıklı olur hem de çoğalır.