Nar Fidanı Nasıl Ekilir?

Nar fidanı havaların soğumasıyla birlikte gündeme gelen bitkilerdendir. Balkonda saksı içerisinde bile yetiştirildiğini gördüğümüz nar fidanı hakkında merak edilen tüm detayları sizler için ele aldık.

Hasat dönemi diğer meyvelerden farklı olan nar, tam anlamıyla şifa deposudur. Kalp-damar rahatsızlıkları başta olmak üzere kolesterol ve kan basıncına da etkilidir. Rengi ve tadıyla ilgi gören bu meyveyi kendi başınıza yetiştirmek de bir hayli kolay. Sizler de “Nar fidanı ne zaman dikilir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız, içeriğimize göz atmaya devam edebilirsiniz.

Nar Fidanı Ne Zaman Dikilir? 

Sonbahar döneminde hasat edilen nar fidanı, genellikle sonbahar sonunda dikilir. Pek çok kişinin sıcak dönemlerde dikmeye çalıştığı nar için en ideal zaman sonbahar sonunu beklemektir. Öte yandan kış ayları çok soğuk ve donlu geçmeyen bölgelerde kış aylarında da dikim yapma imkanı bulunur. 

Havaların fazla ısındığı ilkbahar ayları ve yaz döneminde dikilmemesi gereken nar fidanı için en ideal dönem sonbahar – kış aralığıdır. Açık fidan şeklinde daha kolay yetiştirildiği için doğrudan ekim aşamasına geçilebilir. Lakin “Ben kendi fidanımı yetiştirmek istiyorum” diyenler, öncelikle doğru nar meyvesini bulmalıdır. Ilıman iklimlerde daha kolay yetişebilen bir meyve olduğu için ideal hava sıcaklığına da dikkat edilmelidir.

Nar Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Nar fidanı yetiştirme için öncelikle doğru mevsimin saptanması gerekir. Sonraki aşamada dikilmek istenilen nar fidanı için seçim yapılmalıdır. Bir kısmı ekşi bir kısmı tatlı aromasıyla dikkat çeken nar meyvesinde fidan seçimi önemli bir kriterdir. Meyve olarak tüketilecekse tatlı, nar ekşisi ya da içecek olacaksa ekşi meyveli fidanlar arasından seçim yapılabilir. Elbette bu seçim kişilerin kendi tercihine bağlıdır. 

 “Nar fidanı nasıl yetişir?” konusunda da bilgi sahibi olunmalıdır. Bunun için tadını beğendiğiniz bir narı güzelce ayıklamalısınız. Uygun ısı ve saksı seçimi yapıldığı takdirde yetiştirme aşamalarına geçilebilir. Adım adım nar fidanı yetiştirme aşamaları özetlenirse;

  • Ayıklanarak temizlenen nar taneleri, bir süre kurutulmalıdır. Çürüme olmaması açısından bu adım atlanmamalı.
  • Kuruyan nar taneleri orta boy bir saksıya yerleştirilmeli. Saksının geniş ve su delikleri olduğundan emin olunmalıdır. Fazla suyla doldurulan saksılar çürümelere neden olabilir. O sebeple fazla suyun saksı dışına akması önemli bir adımdır.
  • Saksıya ekilen nar tanelerinin üzerini yine toprakla örterek can suyunu ilave etmelisiniz. 
  • Nemli bir toprakta fide oluşması gereken nar meyvesi için sulama aşamalarına dikkat edilmelidir. Ne fazla ne az olacak şekilde düzenli sulama yapılan fide için mevsime dikkat edilmelidir. Yaz aylarında nar fidesi elde edilmeye çalışılıyorsa sulama miktarı artırılabilir. Kış aylarında sık sık sulamaya gerek yok ancak toprağın kuru kalmamasına özen gösterilmelidir.
  • Yaklaşık bir aylık süreç sonunda nar fideleri toprağı yarmaya başlar. Büyümeye başlayan filizler dilenirse ayrı saksılara alınabilir. 
  • Ortalama 4-5 ay gibi bir sürede 15 cm boyuna erişen nar fideleri bu süreçten sonra doğal yetiştirme alanına alınabilir. Dilenirse bir miktar daha büyümesi beklenebilir.

Aşırı soğuk, şiddetli rüzgar ve don olaylarına maruz bırakılamayan nar fideleri sorunsuz yetişebilir. Ancak olumsuz hava koşullarından etkilenen fidanlar hayata tutunmakta zorlanabilir. Eğer nar fidanı yetiştirme yapılacaksa alanının uzman fidan yetiştiricilerinden bilgi almak faydalı olacaktır.

Nar Soğukta Yetişir mi? 

Nar fidanı ılıman iklimlerde daha kolay yetiştirilebilen bir fidandır. Soğuk havalarda yetişip yetişmeyeceğini merak ediyorsanız bölgenin iklimine odaklanmak gerekir. Sorunsuz ve sağlıklı nar fidanları, kışları ılık ve yağışlı ortamlarda yetişebilir. Kış dönemlerinde hava ısısının -10’ların altına düşmediği ortamlarda yetiştirmek son derece kolaydır. Bu ısının altındaki koşullarda fidanın gövde kısmı zarar göreceği için yetiştirmek zorlaşır.

Böyle detaylarla uğraşmak istemiyorsanız 1001 Fidan sayesinde en çok beğeni alan fidanları mevsimine uygun dikebilirsiniz. Bakım ve yetiştirme konusunda buradan alacağınız destekle daha kısa sürelerde nar meyvesi elde edebilirsiniz. Öte yandan popüler nar fidanları arasından seçim imkanınız da bulunuyor.

1001 Fidan garantisiyle dikime hazır sunulan nar fidanları hicaz nar, devedişi nar ve çekirdeksiz nardır. Lezzet ve tane olarak birbirinden ayrılan bu nar fidanları hakkında hemen şimdi 1001 Fidan ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. Fiyat ve dikim detaylarını bu iletişim esnasında birinci ağızdan öğrenebilirsiniz. 

Nar Tohumu Kaç Günde Çimlenir?

Nar taneleri kullanılarak elde edilen nar tohumları farklı zaman dilimlerinde çimlenir. Genel olarak çimlenme süreleri ortalamaya vurulursa 2 ila 4 haftalık bir süreci kapsar. Yavaşça filizlenen bu tohumları yeterli sulamak önemlidir. Gelişim ve büyüme için su miktarı çok önemlidir. Ne çok kuru ne de çok ıslak olmaması gereken nar tohumu toprağının nemli tutulması yeterli olacaktır. 

Uygun saksı ve ısı sağlandığı takdirde bu tohumlar yavaşça nar fidanı olmaya aday hale gelecektir. Sabırlı bir bekleyiş gerektiren bu aşamadan sonra fidanlar yeterli boya ulaşırsa doğrudan toprağa ekilebilir. Ekim için doğru zamanı tutturmaya özen göstermelisiniz. Soğuk ve kuru havalar yerine sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz. 

Yorum yapın