Aloe Vera Bakımı Adımları

Aloe vera bitkisinin asıl olarak yetiştiği bölge Afrika topraklarıdır. Uygun koşullar sağlandığı takdirde bu güzel bitkiye evde de bakılabilmektedir. Özellikle içinde bulunan şifalı jelden dolayı aloe vera, ülkemizde evde, işyerinde sıkça yetiştirilir. Ancak bitkinin bakımıyla alakalı bilinmesi gereken birkaç püf nokta vardır. Aloe vera bakımı adımları için içeriğimizi okumaya devam edin.

  • 1. Adım Aloe Verayı Güneşli Bir Yere Koyun

    Aloe vera, güneşi seven bitkilerden biridir. Bu yüzden gölge alanlarda bitki, gelişim göstermez. Aloe vera çiçeğinin bakımı için en uygun ortam, direkt güneş almayan pencereler ve balkonlardır. Gün içinde 6-8 saat güneş aldığında aloe vera daha verimli büyür. Ancak soğuk havalar, içindeki jelin donmasına neden olacağı için korunaklı bir ortama alınmalıdır. 

  • 2. Adım Tedbirli Sulama

    “Aloe vera bakımı nasıl yapılır?” sorusunun ilk aşaması için sulamadan bahsetmek gerekir. Bitki fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu sebepten yüzeyin 5 cm altındaki toprak kuruyana kadar sulama yapılmaması gerekir. Bitkinin aşırı sulanması, mantar yapmasına veya çürümesine neden olabilir. Bu durumda da bitkinin ömrü azalır. Yazın haftada bir defa, kışın ise ayda iki defa sulamak yeterli olur. 

  • 3. Adım Gübreleme

    Aleo vera bitkisi, nisan ayından eylüle kadar hızlı şekilde büyür. Bitkinin daha verimli büyümesi için gübreleme yapılmalıdır. Aloe vera bitkisi bakımı yaparken ayda iki defa gübreleme yapılması önerilir. Bu sayede bitki güçlenecektir. Ancak kış aylarında gübreleme yapılmamalıdır. Gübreleme işlemi için bahar ve yaz ayları tercih edilmelidir.

  • 4. Adım Böceklere Dikkat Edin

    Aloe vera bitkisini çok seven bazı böcek türleri vardır. Bu böcekler, bitkinin gelişimini olumsuz şekilde etkiler. Bitlerden, haşerelerden kurtulmak için aleo vere çiçeği bakımı sırasında zehirsiz ve doğal ilaçlar kullanılabilir. Buradaki önemli ilaçların çok fazla kimyasal içermemesidir. Çünkü kimyasallar, bitkiye zarar verebilir.

  • 5. Adım Kaktüs Karışımı Kullanın

    Aleo vera bitkisinin bakımı için toprak önemli bir figürdür. Bu bitki, kuru toprakta daha verimli şekilde büyür. Bu yüzden nemli toprak, çiçeğin gelişimi için olumsuz etki eder. Kaktüsler için hazırlanan karışım, bitki için kullanılabilir. Ayrıca bitki, donma ihtimali olmayan yerde yetişecekse bahçede de yetiştirilebilir. 

  • 6. Adım Saksı Seçimi

    Saksı seçimi, aleo vera çiçek bakımı için dikkatli yapılmalıdır. Öncelikle bu bitki, yayılarak büyümeyi sever. Bu yüzden ona yeterince alan sağlayan büyük ve altında delikleri olan bir saksı seçilmedir. Aleo vera bitkisinin bakımı için gerekli özen gösterildiğinde bitki birkaç ay sonra saksıdan dışarıya doğru büyür. Yapraklar saksının boyutuna geldiğinde tekrar saksı değişimi yapılmalıdır. 

  • 7. Adım Bitkinin Bebeklerini Büyütün 

    Aloe vera bakımı adımları içinde son aşama bitkinin bebeklerinin büyütülmesidir. Bu küçük yavrular, ana bitkiden filizlenir. Bunlar, oluşumunu tamamladığında bir bıçakla zarar vermeden kesilir. 1-2 gün bekletildikten sonra saksıya ekilebilir. 

Aleo vera çeşitlerine 1001fidan.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın