Bitki saksısı, bitkinin bulunduğu her evde ya da ofiste akla gelen bir konudur. Çiçek yetiştirmek isteyen herkes en az bir kere bitki saksısı nasıl olmalı? sorusunu sormaktadır. Bitkinin yaşamını sürdürdüğü alanlar olan saksıları seçerken dikkatli olmalısınız. Peki bitki yetiştirme saksısı nasıl olmalıdır? İşte tüm detaylar…
Bitki Saksısı Nasıl Olmalı: Saksı Çeşitleri ve Özellikleri
Bitkilerin yaşam alanları bitkinin yapısına ve büyüme oranına göre değişeceği için her bitkinin saksısı ayrıdır. İşte bitki saksısı çeşitleri ve özellikleri:
Terracotta Saksı: En doğal, iç mekân bitkilerinizle en uyumlu olacak saksı türleri arasında toprak saksılar bulunur. Bu saksılar genelde kendi doğal turuncu renginde üretilir. Bu tür saksılarda sulama sonrası dışarıya atılan fazla maddelerin saksı üzerinde beyaz lekeler oluşturmasını göre almalısınız.
Seramik Saksı: Piyasada bolca bulunan seramik saksılar çeşitli boy ve desenlere sahiptir. Desenli bir seramik saksı tercih edecekseniz, bitkinizin yaprağının desensiz olmasına dikkat etmelisiniz. Böylece bitkiniz daha çok göze hitap edecektir.
Sepet Saksı: Ferah ve iç açıcı hava ortamı yaratmak için sepet saksılar doğru tercihler olacaktır. Böyle bir stil içerisinde kullanmak istiyorsanız en doğru saksı sepet veya jüt saksı olacaktır. Sepet saksılarda sulamayı kolay yapmak istiyorsanız saksının içini plastik muşamba ile kaplamalısınız.
Beton Saksı: Ortamınızı grilerin ve koyu renklerin hâkim olduğu bir stille döşediyseniz, kısaca endüstriyel bir tarzınız varsa beton saksı kullanmanız daha doğru olacaktır.
Kumaş Saksı: Salaş bir görünüm yakalamak isteyenler için kumaş saksılar önerilir. Evinizdeki koltuk ve döşemelerin kumaşı, rengi, dokusu ile uyumuna dikkat ederek sizin için en uygun kumaş saksıyı seçebilirsiniz.
Büst Saksı: Bu saksı türleri özellikle son dönemlerde popüler olmuştur. Bu saksılara ekilen bitkiler büstün saçıymış izlenimi verirler.
Saksı Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Saksı seçimi yaparken titiz davranmanız gereken en önemli detay, saksının altının delik olup olmadığıdır. Altı delikli saksı ve saksı tabağı kullanmanız bitkileriniz için en doğrusu olacaktır. Bu sayede bitkinizi fazla sulasanız bile, drene olan su deliklerden akacak ve bitkinizin kökleri çürümeyecektir. Eğer bitki bakımında tecrübeliyseniz altı delik olmayan saksılara; saksı dibine çakıl taşı, ponza taşı vb. drenaj yaratacak malzemeler döşeyip bitki ekebilirsiniz. Satın aldığınız saksının altı delik değilse bitkinizi sularken sulama miktarına daima dikkat etmelisiniz.
Boyut: Bitkinize uygun boyutta saksı seçimi yapmak da dikkat etmeniz gereken bir diğer noktadır. Örneğin bitkinizi olması gerekenden daha büyük bir saksıya dikmemelisiniz, çünkü bu şekilde bitki sadece köklerini geliştirmeye çalışacak ve üst gövdesi büyümeyecektir. Bitkinizin maksimum 1-1,5 katı büyüklüğünde bir saksı tercih etmek doğru olacaktır.
Saksının Materyali: Saksının materyali de bir diğer önemli husustur. Bitkinin sulama sıklığını da etkileyen bir faktör olan saksının metaryali, bitkinizin sağlığı için hayati bir öneme sahiptir. Örneğin, plastik saksılar suyu bünyesinde tutarken toprak saksı doğal, yaşayan ve nefes alan bir malzeme olduğu için bitkinin suyu daha çabuk buharlaşır. Toprak saksı içindeki bitkiler bundan dolayı sık sık sulanmalıdır.
Saksının Üretildiği Malzeme: Bitkinin gelişimini doğrudan etkileyen bir unsur olan saksının üretildiği malzemeler hakkında muhakkak bilgi sahibi olmalısınız. Hangi malzemenin hangi etkiye sahip olduğunu bilmeniz, bitkilerinize doğru bakımı vermenizi sağlayacaktır.
Dekorasyona Etki: Saksı seçiminizi yaparken dekorasyon stilinize uygun ürünleri seçerseniz yaşam alanlarınızın şıklığını katlayabilirsiniz.
Bitki Saksısı Nasıl Değiştirilir?
- Saksı değişim işlemi öncesi zemine bir örtü serin ve tüm malzemeleri yanınıza alın.
- Toprağını değiştireceğiniz bitkinin gövdesini parmaklarınızın arasına alıp ters çevirin, saksıdan nazikçe çıkarın. Bu adımda bitkinin köklerine zarar vermemeye özen gösterin.
- Saksısından aldığınız bitkinizdeki toprağı ufalayarak fazla kısmı bitkinin köklerinden atın.
- Toprak dışına taşmış olan kökler varsa bunları budayın.
- Yeni saksının dibine zemin görünmeyene kadar yeni topraktan serpin.
- Bitkinizi saksının ortasına koyun ve yanlarını toprakla doldurup toprağa hafifçe bastırın.
- Son olarak bitkinize can suyu dökün.
Bitki saksılarına 1001fidan.com üzerinden ulaşabilirsiniz.