Bahçelerin soğuk havalarda dahi canlı ve renkli görüntüsünü korumak için dondan korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu yöntemler doğru şekilde uygulanırsa evdeki imkanlarla ve basit araç gereçlerle bitkileri ve ağaçları dondan koruma işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Dondan korunmak için başta gelen tedbirler arasında yer seçimi vardır. Çünkü, bitkiler olabildiğince don riski düşük bölgelere dikilmelidir. Ayrıca bitki seçimi yaparken yaşanılan yerin düşebileceği en ekstrem dereceler tespit edilmeli, belirlenen sıcaklık neyse o ölçeklerde yaşayabilen bitkiler tercih edilmelidir. Örneğin; menekşe, çuha çiçeği, nergis, kardelen ve kasımpatı gibi çiçekler soğuğa karşı dayanıklı olmalarıyla bilinir.
Soğuk havanın çökmesiyle oluşan donun bitkiyle temasını en aza düşürmek için doğal ve yapay engellerle çevrelenmesi de etkili bir yöntemdir. Bodur çalılar ve ağaç sıraları en popüler doğal engeller arasında yer alır. Yapay engeller ise bitkinin hasır veya naylon gibi soğuğu bloke eden malzemelerle çevrelenmesi olarak sıralanabilir.
Ağaçları Dondan Korumak İçin Ne Yapmalıyız?
“Yeni dikilen çalılıklar dondan nasıl korunur?” ve “Geç donlardan bitkileri nasıl koruruz?” gibi sorular kendi hobi bahçesini oluşturmak isteyen kimselerin aklına sıklıkla takılan sorulardan bazılarıdır. Ağaçları dondan korumanın en iyi yolu hazırlıklara don çökmeden başlamaktır. Ağaçları dondan koruma için alınabilecek en etkili yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Ağaç fidanı dikildiği andan itibaren gübrelenmeye özen gösterilmeli, bitkinin dayanaklılık seviyesi arttırılmaya çalışmalıdır.
- Bitkiler susuz bırakılmamalı ancak ihtiyacı kadar güneş görebildiğinden emin olunmalıdır.
- Meteorolojinin don uyarılarını ve hava durumunu takip etmek de önceden önlem alabilmek açısından oldukça önemlidir.
- Don olaylarında bitkinin dışarısı ile temasını kesmek için genelde plastik gibi dayanıklı malzemelerden yararlanılır. Alt kısmı kesilmiş pet şişelerin bitkiyi içine alacak biçimde toprağa saplanması ve naylon brandalarla ufak çaplı bir sera oluşturur gibi sarmalanması, ağaç ve bitkileri sıcak tutarak dondan korumanın en pratik ve etkili yollarındandır.
Bitkileri Kaplamak için Hangi Sıcaklık İyi?
Soğuk havalarda bitkilerin zarar görmemesi ve soğuktan korunabilmesi için naylonla kaplanmaları etkili bir çözümdür. Her bitkinin soğuğa karşı direnci birbirinden farklıdır. Özellikle meyve oluşma döneminde dona karşı çok dikkatli olunmazsa hasadın verimsiz geçmesi oldukça olasıdır. Bu nedenle, hassas yapıdaki bitkileri korumaya -7 derece civarlarında başlanmalıdır. Daha dayanıklı yapıdaki bitkilerse -10 derece ve altında kaplanmaya başlanmalıdır. Ek olarak; iğne yapraklı bitkiler -25 derecelere kadar yaşamını sürdürebilirken meyve fidanlarının büyük çoğunluğu -15 derece civarlarında büyük hasar görebilirler.
Genel olarak soğanlı bitkilerde 5 ila 10 derece sıcaklıklar ideal sayılırken sarmaşık çeşitlerinde ortam sıcaklığı 14-15 derecenin altına düşürülmemelidir. Bitki ve ağaçları dondan koruma konusunda alınabilecek önlemlerden biri de farklı sulama metotları kullanmaktır. Don olayı bahçelere daha çok gece saatlerinde ve sabaha karşı zarar vermektedir. Bu sebeple sulama yöntemi yağmurlama metoduyla gerçekleştirilmeli ve gece 2 ila 3 saatleri arasında yapılmalıdır.