Dut Fidanı Nasıl Dikilir? Dut Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Dut ağacı, düzenli meyve veren ve meyvesi çok sevilen ağaçlardan biridir. Ağacın verdiği meyvenin adı duttur ve üç farklı türe sahiptir. Bunlar renklerine göre adlandırılır. Beyaz ve kırmızı dutların tatları aynıdır. Dut ağacı aslında yabani olarak kendiliğinden yetişir, ekimi yapılır ve meyve verir. Ancak dut fidanı alarak sizler de bahçenize ekebilir ve meyve vermesi için gün saymaya başlayabilirsiniz. 

İnsanı yedikçe yedirten lezzete sahip dut meyvesi, sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Hem meyvesi hem de yaprakları sıklıkla tüketilir. Bol miktarda vitamin, mineral ve çeşitli besin kaynaklarını içerir. Çoğu hastalığa da derman olduğu bilimsel araştırmalar ışığında kanıtlanmıştır. Meyvesi ve yaprakları alternatif tıp tedavilerinde de kullanılmaktadır. Vatanı Çin olan dut ağacının yapraklarını ipek böceklerinin çok sevdiği bilinen bazı gerçekler arasındadır. 

Faydaları saymakla bitmeyen bu meyvenin fidanını almak için sabırsızlanmaya başladıysanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Dut fidanı ve dikimi hakkında tüm detayları sizlerle paylaştı.

Dut Fidanı Nasıl Dikilir?

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan dut, dutgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. “Dut fidanı nasıl dikilir?” sorusunun cevabı ise oldukça basittir. Özel olarak dikilmesi ve yetiştirilmesi gereken dut ağacının meyve vermesi uzun bir sürece yayılır. Dut meyvesi taze olarak tüketilebildiği gibi buzluk ya da derin dondurucularda saklanarak kış aylarında da yenebilir. 

Dut fidanı yaşam alanlarında basit bir şekilde dikilebilir ve yetiştirilebilir. Bu özellikleri dolayısıyla ilgilileri tarafından dut fidanları satın alınmaktadır. Dut fidanı köklerinin hava ile temas etmemesi önemli bir husustur. Buna ek olarak fidanın kökleri dikilmeden önce sulanmalı ve öyle toprağa ekilmelidir.

Diğer yandan dut fidanları, renklerine göre kategorize edilmiştir ve dikim koşulları buna göre değişebilir. Örneğin, beyaz dut fidanı ile karadut fidanı birbirinden farklı özelliklere sahiptir. 

Dut Fidanı Ne Zaman Dikilir?

“Dut fidanı ne zaman dikilir?” sorusuna yanıt olarak sonbahar ayının sonları cevabı verilebilir. Tüm aşılamaları yapılan ve açık köklere sahip olan bir dut fidanı sonbahar mevsimi aylarının son günlerinde toprağa dikilebilir. Daha spesifik bir tarih vermek gerekirse, kasım ayı sonu dut fidanı dikimi için en uygun zaman olacaktır. Kasım ayından nisan ayına kadar olan süre zarfı boyunca fidan dikimi uygundur. 

Ancak unutulmamalıdır ki dut fidanı dikim zamanı bölgenin iklimine ve coğrafi koşullarına göre farklılık gösterebilir. Aşıları tamamlanmış, tüp köke sahip olan dut fidanlarının toprağa dikimi 12 ay boyunca yapılabilir. Eğer fidanı dikmek ve yetiştirmek istiyorsanız, dikim zamanlarına ve koşullarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde fidanınızdan istediğiniz gelişim performansını görmeyebilirsiniz.

Dut Fidanı Nasıl Yetiştirilir? 

Dut fidanı dikmek ve yetiştirmek isteyenlerin ilk merak ettiği soruların başında “Dut fidanı nasıl yetiştirilir?” gelmektedir. İstenilen ve beklenilen gelişimi göstermesi için aşıları ve bakımlarının tam olarak yapılması gerekmektedir. Dut fidanına en etkili bakım şekli köklerini belirli aralıklarla budamaktır. Bu işlem köklerin toprağa daha sağlam tutunması ve fidenin büyüyebilmesi için önem arz etmektedir.

Dut Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? 

Dut fidanı dikim işlemi bittikten sonra meraklılarının aklında tek bir soru kalır: Dut fidanı kaç yılda meyve verir? Bu sorunun cevabını verebilmek için dut fidesinin meyve vermeye hazır halde olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bir ağacın meyve verebilmesi için aşılarının ve gerekli yetiştirme şartlarının sağlanması gerekir. Bir dut ağacından 1 yıl içerisinde 1 ya da 2 kez meyve alabilirsiniz.

Bunlara ek olarak dut ağacı, meyvesini genellikle mayıs ve haziran aylarında vermektedir.

Yorum yapın