İncir Fidanı: Nasıl Yetiştirilir, Fidan Dikimi ve Bakımı 

İncir, ülkemizin topraklarında yetişebilen lezzetli meyvelerden biridir. Hem yaş olarak hem de kurutularak tüketilebilen incirin anayurdu ise Asya ve Orta Doğu topraklarıdır. Farklı farklı yüksekliklerde zorluk çekmeden yetişebilen incir fidanının deniz seviyesinden 1.700 metre yüksekliğe kadar yaşaması mümkün. Peki, incir fidanı nasıl dikilir ve yetiştirilir?

İncir hem oldukça dayanıklı hem de lezzetli bir meyve türüdür. Mevsimsel olarak meydana gelen kuraklıklardan etkilenmeden yetişmeye devam edebilen incirin, ideal üretim bölgesinin Orta Asya ve Akdeniz Bölgesi olduğu söylenebilir. Bu lezzetli meyvenin üretiminde, ülkemiz birinci sırada yer almaktadır. Ülkemizin ardından ise Cezayir, Fas, İran, Mısır ve Suriye gelmektedir.

İncir fidanı, farklı iklim koşullarına ve toprak tiplerine karşı oldukça dayanıklıdır. Özellikle diğer meyve ağaçları ile karşılaştırıldığında toprak konusunda seçiciliği düşüktür. Drenaj sistemi bulunmayan ve besin açısından zayıf olan topraklarda bile yaşaması mümkündür. 

Fidanın meyve verebilmesi için ulaşması gereken ortalama uzunluk 20 metredir. Bu sebeple incir fidanlarının meyve vermeye başlaması, ideal yetiştirme koşullarında 2-3 yılı bulmaktadır.

İncir Fidanı Nasıl Dikilir? 

İncir fidanı dikimine başlanmadan önce dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır.  Dikmeden hemen önce kök tuvaleti uygulaması yapılmalıdır. Bu işlemin gerçekleştirilmesinin ardından incir fidanı dikilebilir.

Fidan dikildikten sonra dibine sulama havuzu hazırlanmalıdır. Sulama havuzu ile fidana ilk can suyunun verilmesi gerekir. Fidanın bağlanma şekli de oldukça önemlidir. Söğüt dalı, lastik veya ip gibi seçeneklerle, çapraz olacak ve sekiz rakamına benzer görünecek şekilde bağlanmalıdır. 

Ayrıca incir fidanının dar bir ortamda yetiştirilmemesi gerekir. Fidan dar alanlarda nefes alamaz ve lezzetli meyveler veremez. Bu nedenle fidanının dikim aşaması sırasında kendisinden sonra dikilecek ağaç fidanları ile arasına, nefes alabileceği kadar bir mesafe bırakılmasına özellikle dikkat edilmelidir. İdeal dikim aralığının 8×8-8×6-6×6 ve 8×4 metre olduğunu söylemek mümkün.

İncir Fidanı Ne Zaman Dikilir? 

“İncir fidanı ne zaman dikilir?” sorusu da fidanın dikim aşamaları ile ilgili cevap alınması gereken bir diğer konudur. İncir fidanının dikilmesi için en ideal zaman dilimi, kuş uykusu zamanının sonrasıdır. Bunun sebebi ise incir ağaçlarının, kış aylarında yapraklarını dökmesidir. Ağaçların yapraklarının olmadığı devrelerine, kış uykusu devresi denilmektedir.

İncir ağacının yapraksız olduğu dönemi tamamladığı ilkbahar zamanı, fidan dikimi için uygundur. Kış aylarının çok soğuk geçmediği yerlerde ise incir ağaçlarının kış uykusu devreleri de ağır geçmemektedir. Yani, ağaçlar çok fazla yaprak dökmemektedir. Kış  mevsiminin ılıman geçtiği bölgelerde incir fidanlarının dikilmesi için sonbahar mevsiminin de uygun bir zaman aralığı olduğu söylenebilir.

Bakım Rutini

İncir fidanı bakımı ile ilgili, özellikle dikkat edilmesi gereken çok fazla hassas özellik bulundurmaz. Bakım konusunda en çok dikkat edilmesi gereken, sulama işlemidir. 

İncir fidanı ilk dikildiği zamanlarda bol bol sulanmalıdır. Fidan ancak bol sulama yapılırsa toprağa tutunarak dayanıklı olabilmekte ve yetişmeye devam etmektedir. 

Ilıman iklimlerde kolayca yetiştirilebilen incir bitkinin kuraklık sorunlarına karşı toleranslı olduğu söylenebilir. Fidan dayanıklı olsa da sulama konusunda dikkatli davranmakta yarar vardır. Ağustos ayının sonuna dek düzenli zaman aralıklarıyla sulama yapılmaya devam edilmelidir.

Bu bitkilerde budama işlemi de oldukça önemlidir. Fidan kış döneminde budanmalı, bu işlem ihmal edilmemelidir.

İncir Fidanı Satın Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler 

İncir fidanı satın almak isteyenlerin, öğrenmesi ve satın alım sürecinde dikkatli olması gereken birkaç nokta bulunur. Bunlar;

  • Fidan sertifikası,
  • Ortalama fiyatlar,
  • Fidan çeşitleri olarak sıralanabilir.

Sertifikası bulunmayan fidanlar, kalitesiz ve kötü çıkabilir. Haliyle hem yetiştirilme süreçleri zor geçmekte hem de yetişen meyveler lezzetsiz ve verimsiz olmaktadır. Bu nedenle incir fidanlarının sertifikasının bulunması konusunda dikkatli davranılmalıdır. Dilerseniz kategorilerimizden sertifikalı ve kaliteli incir fidanları satın alabilirsiniz. 

Diğer bir dikkatli olunması gereken unsur, fidanın fiyatıdır. Fidan satın alınmadan önce piyasadaki alternatif fidan satıcılarının fiyatlandırmaları araştırılmalı, hem uygun hem de kaliteli olanlar tercih edilmelidir.

İncir fidanlarının; lob incir, bardacık inciri, beyaz incir, siyah orak inciri, aydın sarısı incir, beyaz orak inciri ve bursa siyahı incir gibi farklı çeşitleri vardır. Fidan satın alım sürecinden önce bu çeşitlerin arasındaki farklar konusunda bilgi sahibi olunmalı ve isteklere uygun olan fidan tercih edilmelidir.

İncir Fidanı Hastalıkları Ve Zararlıları: Nasıl Önlenir? 

İncir fidanlarında meydana gelebilecek birkaç hastalık ve zararlı vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Çelik marazı
  • Soğuk zararı ve güneş zararı
  • Kök çürüklüğü
  • Meyvelerde iç çürüklüğü
  • Meyvede sürme, ekşime
  • Kanlı balsıra
  • Ekşilik böcekleri ve sirke sinekleri
  • Kırmızı örümcek
  • Kuru incir kurtları

Tüm bu hastalık ve zararlıların farklı belirtileri ve önlenme yöntemleri vardır. İncir fidanı üretimine başlanmak isteniyorsa, sıralanan hastalık ve zararlar hakkında detaylı araştırmalar yapılmalı, özellikleri ve önlemleri hakkında fikir sahibi olunmalıdır.

Her hastalık ve zararın farklı önlenme şekilleri bulunsa da genel anlamda birçoğuna özel kimyasal ilaçların bulunduğu ve detaylı araştırma yapılıp doğru kimyasal ilaçların kullanılmasıyla, sorunların kolayca çözülebileceği söylenebilir.

Yorum yapın