Kiraz Fidanı Nasıl Dikilir? Kiraz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Kiraz ağacı, gülgiller ailesine ait olan bir bitki türüdür. Meyveleri genellikle tatlı olan bu ağaç, özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde oldukça sık görülmektedir. Kirazlar çıkmadan önce ağaçları beyaz çiçekler açmakta ve harika bir görsellik oluşturmaktadır. Hem güzel görünüşü hem de lezzetli meyveleri yüzünden bahçesine kiraz fidanı dikmek isteyen çok sayıda insan olabilir.

Kiraz ağaçlarının kök salması ve büyümesi için kiraz fidanı dikim işlemlerinin doğru olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Fidanlar kış aylarında dikilmektedir. Yaz aylarında tadına doyulmaz kirazlar yetişir ve afiyetle yenir.

Kiraz Fidanı Nasıl Dikilir? 

“Kiraz fidanı nasıl dikilir?”, doğru işlem uygulayabilmek için sorulması gereken bir sorudur. Öncelikle toprağın geçirgen olması çok önemlidir. Bu yüzden kumlu bir toprak seçmek faydalı olacaktır. Kumlu toprak fidanların kolay yetişebilmesi için ihtiyaç duyulan bir durumdur.

Fidanlar mutlaka incelenmeli ve kökünde yaralar olanlar temizlenmelidir. Ardından toprakta açılacak 60 cm’lik çukurlara fidanlar yerleştirilmelidir. Aşı yerlerinin toprağın üzerinde olmasına dikkat edilmelidir. Dikim işlemlerinin tamamlanmasının ardından can suyu verilir.

Kiraz Fidanı Ne Zaman Dikilir?

“Kiraz fidanı ne zaman dikilir?” diye merak ediyorsanız, bu sorunun cevabı kış aylarında gizlidir. Genellikle fidan dikimleri, aralık ve ocak aylarında yapılmaktadır. En doğru zaman olarak kabul edilen bu aylardan sonra ilkbahar gelene kadar dikim yapılabilirsiniz.

İlkbahar ayında ağaçlara su yürümesi vaktine kadar dikim gerçekleşmektedir. Su yürümesi tabiri, ağaçların uyanmaya başladığı ve köklerinden su alarak dallarına ulaştırmaya başladığı dönem için kullanılan bir tabirdir.

Kiraz Fidanı Nasıl Yetiştirilir? 

Kiraz fidanlarının bakımında bol su kullanmak çok önemlidir. İlkbahar aylarından başlayarak yaz sonuna kadar sulamanın yapılması ve aksatılmaması gerekmektedir. Sulama işlemlerinde bol su kullanmak gereklidir. Ancak suyun emilimine dikkat etmek gerekiyor. Ağaç çukurunda su birikmemesi, bu noktada önemli bir teknik detaydır.

Kiraz fidanı türlerinin çok fazla rüzgâr alan arazilere dikilmemesi gerekiyor. Sulama işlemlerindeyse hava durumunun dikkate alınması oldukça önemlidir. Toprak yapısının organik açıdan zengin olmasıysa fidanların gelişimi için gereklidir. “Kiraz fidanı nasıl yetiştirilir?” merakınızı bu adımları uygulayarak zamanla giderebilir ve deneyim kazandıkça uzmanlaşabilirsiniz.

Çekirdekten Kiraz Fidanı Nasıl Yetiştirilir? 

‘Çekirdekten kiraz fidanı nasıl yetiştirilir?’ sorusu son dönemlerde merak edilen konular arasında yerini almıştır. Uygulanabilecek birkaç işlem sayesinde kiraz çekirdeklerinden fidan oluşturmak mümkün hale geliyor. Aşağıda yer alan adımlara dikkat etmeniz durumunda çekirdekleriniz filizlenecektir:

  • Kiraz meyvelerinin çekirdekleri biriktirilmelidir.
  • Çekirdeklerin hepsi özenle yıkanmalı ve kalıntılarından kurtarılmalıdır.
  • Yıkanan çekirdeklerin kurumaya bırakılması gerekir.
  • 4 ve 5 gün sonunda çekirdeklere çentik atmak ve sert kabuklardan kurtulmalarını sağlamak önemlidir.
  • Bu çentikler sayesinde iç kısımda yer alan tohumlara ulaşılabilir.
  • Tohumları ıslak bir kâğıt havlu arasına almalısınız.
  • Kâğıt havlu içerisinde kalan tohumları sprey bir şişe aracılığıyla ıslatmalısınız.
  • Buzdolabı poşeti ile buzdolabında bir hafta kadar bekletmeniz faydalı olur.
  • Bekletme süresinden sonra tohumların sivri kısımları, toprağa gelecek şekilde dikilmelidir.
  • Bir poşet yardımıyla saksının üzerini kapatarak sera etkisi yaratabilirsiniz. Ancak küçük delikler açmayı unutmayın.
  • Bir hafta sonunda çimlerin filizlenmeye başladığını görebileceksiniz.

İşlemleri sırasıyla uygulamanız sayesinde kiraz fidelerinize kavuşabilecek ve yetiştirmeye devam edebileceksiniz.

Kiraz Fidanı Hangi Ayda Dikilir? 

‘Kiraz fidanı hangi ayda dikilir?’ konusuyla ilgili olarak daha önce belirttiğimiz bilgiler ışığında aralık ve ocak aylarına dikkati çekmek isteriz. Ancak şubat ve mart ayının ortalarına kadar dikim işlemlerinizi tamamlamak, fidanların sağlığı için önem taşımaktadır. 

Kiraz fidanlarının yetiştirilebilir olduğu alanların o dönemdeki mevsim şartları, dikim aylarını değiştirmektedir. Sıcaklık oranlarının yüksek olarak devam ettiği yerlerde dikim işlemlerini geciktirmemek oldukça önemlidir.

Kiraz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

‘Kiraz fidanı kaç yılda meyve verir?’ diye merak ediyorsanız; bu durumu fidanlara kaliteli bakım yaparak daha erken hale getirebilirsiniz. Elbette 4 veya 5 yaşlarında ilk verim alınmakta ve öncesinde meyve almak oldukça zor olmaktadır. Toprağın uygun olması ve doğru bakım teknikleri sayesinde kiraz fidanı yaşını tamamladığında kaliteli verim almak mümkündür. Ayrıca verimin yüksek olması da doğru tekniklerle gerçekleşebilir. 

Kiraz fidanı uygulamalarını tam olarak yerine getirdiğiniz takdirde sağlıklı ve verimli bir ağaca kavuşmanız mümkün olur. Yetiştirmek için vaktiniz yok ve kaliteli fidanlar istiyorum diyorsanız, bu konuda 1001 Fidan gibi yetkin bir firmayla çalışabilirsiniz.  

Yorum yapın