Kızılcık Fidanı Nasıl Seçilir ve Nasıl Ekilir?

Kızılcık fidanı, sahip olduğu zengin içerikle ve antioksidan oranıyla herkesin tüketmesi gereken bir besindir. Ekşi tadıyla tüketimi doğrudan mümkün olmasa da marmelat, tarhana, reçel ve çay varyasyonları oldukça lezzetlidir. 

Son dönemlerde yetiştiriciliğiyle popüler olan bu bitkinin bakımı, deyim yerindeyse tam bir sabır işi! Nitekim, hızlı bir şekilde çiçek veren bitki, meyvelerini ise çok geç veriyor. Güzel sonuçlar için beklemeye değeceğini düşünüyorsanız, kızılcık yetiştiriciliği tam da size göre. Kızılcık fidanı seçimi ve ekimi konusunda tam olarak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, 1001 Fidan olarak sizler için yararlı bir rehber hazırladık. 

Kızılcık Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

“Kızılcık fidanı nasıl yetiştirilir?” sorusunun yanıtı, bu bitkiyi ekmek isteyenler tarafından merak edilir. Bu fidan, çeşitli iklimlerde yetiştirilmeye müsait bir yapıya sahiptir. Ağaçlık alanlarda kendiliğinden büyüyebilir. Tüm mevsim şartlarına kolay bir şekilde uyum sağlar. Bu bitkiyi yetiştirmek için fidana veya tohumuna sahip olmak gereklidir.

Fidanına sahipseniz uygun bir toprağa 50 cm’lik küçük bir çukur açmakla işe başlayabilirsiniz. Açtığınız çukur, fidanın köklerinin üzerinde olmalıdır. Toprağın, bitkinin köklerini tamamen kapattığından emin olduktan sonra gübreleme işlemi yapmalısınız. İsteğe bağlı olarak solucan gübresi ya da başka gübre çeşitleri kullanılabilir. Fakat gübreyi 200 gramdan fazla atmamak önemlidir. Aksi takdirde bitki zarar görebilir. 

Gübreyi attıktan sonra mutlaka sulamalısınız. Fidanınıza, boyuna ve yaşına uygun olan miktarda su vermelisiniz. Bunların yanı sıra güneşli ve havadar bir alana fidanı ekmelisiniz. Düzenli aralıkla su vermeli ve gerekli bakımlarını yapmalısınız. Yetiştirme sürecinde böceklerden ya da kurtlardan olabildiğince uzak tutmaya çalışmak önemlidir. 

Kızılcık Fidanı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kızılcık fidanı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kızılcık pek çok türe sahip bir bitkidir. Bundan dolayı ekimini yapacağınız türü belirlemeli ve onun özelliklerine uygun yetiştirme işlemleri yapmalısınız.
  • Fidanın boyunu ve yaşını satıcıya mutlaka sormalısınız. Çünkü gübre ve sulama işlemlerinde bu bilgiler önemlidir.
  • Fidanların aşılı olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Fidanlarda herhangi bir hastalık belirtisi varsa bakımlarının yapılmasını sağlamalısınız.
  • Seçim yaparken köklerinin sağlam, çürümemiş olmasına bakmalısınız. Bunun yanı sıra yapraklarının solmuş, hastalıklı ya da çürümüş olmamasına dikkat etmelisiniz. Kök, gövde ve yapraklarında yumru olan fidanları satın almamalısınız.
  • Fidanın dölleyici ihtiyacının olup olmadığı araştırılmalıdır. Bitki bir dölleyiciye ihtiyaç duyuyor mu yoksa kendisi mi verimini artırıyor, bunu tespit etmelisiniz. Buna göre uygun alanı ve düzenlemeleri yapmalısınız.
  • Saksılı ve tüplü kızılcık fidanlarının aşılandığına ve köklerinin gelişmiş olmasına dikkat etmek gereklidir.
  • Açık köklü fidanların, köklerinin sağlam ve gelişmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Yaprakların canlı olmasına dikkat edilmelidir. 

Kızılcık fidanı seçerken bitkinin sulama ve bakım işlemlerinin nasıl yapıldığını sormalı, gübreleme hakkında gerekli bilgileri edinmelisiniz. Bunun yanı sıra fidanların türleriyle bitkinin görüntüsünün eşleşmediğini de kontrol etmelisiniz.

Kızılcık Fidanı Ne Zaman Dikilir?  

“Kızılcık fidanı ne zaman dikilir?” diye pek çok kişi sorar. Bu fidan, sonbahar aylarında dikilir. Ekim ve Kasım aylarında dikilmeye başlanan bu bitki hem soğuk hem de sıcak iklime uygundur. 3 ila 4 yıl sonra tamamen büyümeye başlar. Eğer meyve veren bir türse ilkbahar aylarında çiçek açar ve sonrasında meyve vermeye başlar. 

Kızılcık fidanı güçlü bir kök sistemine sahiptir. Toprağın fazla derinine işlemese de toprağa sıkıca tutunur. Özellikle toprağın neminden fazlasıyla yararlanan bu bitki, uzun ömürlüdür.

Yaprakları sarkık veya dik olabilir. Yaprakları oval şeklindedir. Bazı türleri, diğer ağaçlara göre daha erken çiçek açabilir. Kendi kendini yenileyebilen bir fidandır. Kuraklığa çok fazla dayanıklı olmayan bu fidan türü, soğuğa dirençlidir. Kireçli ve nemli toprakları seven Kızılcık fidanı, mutlaka su ister. 

Kızılcık Fidanı Hastalık ve Zararlıları Nelerdir?

Kızılcık fidanı özenle bakıldığında düzenli olarak meyve verebilen ve kendini yenileyebilen bir bitkidir. Fakat diğer bitkilerde olduğu gibi çeşitli hastalıklara maruz kalabilir. Bu hastalıklar, bitkinin bulunduğu ortamdan kaynaklanabileceği gibi bakım sürecinde yapılan yanlışlardan da meydana gelebilir. 

Fidan hastalıklarından biri, Kızılcık Antraknozu’dur. Bu hastalık, bir çeşit mantar hastalığıdır. Dalları ve yaprakları çürüterek ağacın köklerine kadar ilerler. Yaprakların rengini değiştirir.

Kızılcık fidanında mantarın yanı sıra çeşitli kurtlar da görülür. Bu kurtlar böcek ve larvalardan kaynaklanır. Bitkinin köklerini ve yapraklarını çürüten bu kurtlar, aşılama ve havalandırmayla giderilebilir. Kızılcık Kurtları, zararlılar arasında en tehlikelisidir. Bu kurtlar, bitkinin su akışına zarar verir ve köklerini emer.

Kızılcık Testere Sineği de bitkiye oldukça fazla zarar verir. Yaprakların şişmesine ve çürümesine yol açar. Bunların yanı sıra diğer tüm böcekler ve kurtlar, fidana zarar verir. Midge isimli böcekler de yaprakların ve dalların şişmesine ve zayıflamasına neden olur. Ayrıca Ölçek Böceği de fidanın içini çürüterek köklerine kadar iner. 

Bu hastalıklardan ve zararlılardan kurtulmak için ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama aşamasında, doz aşımı yapmamaya dikkat etmeniz gerekir. Toprağı sık sık havalandırılmalı, gerekirse değiştirilmelidir. Bunların dışında yaralanmalardan da uzak tutmak önemlidir. Çünkü açık olan kısımlarda, kurt ya da mantar oluşumu meydana gelebilir. 

 

Yorum yapın