Trabzon hurması yetiştirme sürecine dair bilgi sahibi değilseniz, öncelikle ne olduğuna ve çeşitlerine göz atmanız gerekir. Ayrıca “Trabzon hurması nerede yetişir?” gibi düşünceler aklınızdan geçiyorsa doğru adrestesiniz! İçeriğimizde, merak ettiğiniz her sorunun yanıtını bulabilirsiniz.
Yöreye bağlı olarak ismi değişkenlik gösteren bu meyve, ılıman iklimde yetişiyor olsa da kışın görülen sert soğuklara da dayanıklıdır. Tabii meyvenizi en sağlıklı yoldan yetiştirmek için nemli bölgeleri tercih etmeniz, daha uygun olacaktır.
Yetiştirmek istediğiniz toprağı, kış aylarında beslemeye başlayabilirsiniz. Gübre ile yapacağınız besleme işleminin ardından toprağınız, fide dikme zamanına kadar verimli hale gelmiş olacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi ağaç, sert soğuğa dayanıklı olsa da onu soğuğa hazırlıklı hale getirmek yine sizin elinizde. Buna istinaden ağacın dalları desteklenmeli ve dalların zarar görmesi engellenmelidir. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenen ağacın, ilk meyvelerini vermesi ise Eylül ve Ekim aylarını bulur. Şimdi, adım adım Trabzon Hurması yetiştirme rehberine geçebiliriz.
Trabzon Hurması Nedir?
Trabzon hurması, “Japon hurması”, “Cennet hurması”, “Karaağac Hurması” ya da “Akdeniz Hurması” gibi çeşitli isimlere sahip olan bir meyve çeşididir. Yöresel adı ile “Ambe” veya “Amme” olan hurma, Abanozgiller’den olan ağacın meyvesidir.
Türkiye’ye ilk defa 1920 yıllarında, Fransızlar tarafından Hatay bölgesine getirilmiş olup orada yetiştirilmiştir. Günümüzde ise daha geniş bir yetiştirme alanına sahiptir.
Anavatanı Çin ve Japonya olan hurma; özellikle antioksidanlar, A ve E vitaminleri açısından zengin olması sebebiyle, son yılların popüler meyveleri arasına girmiştir. Dahası kurutularak yeme tercihinin bulunuyor olmasıyla, kahvenin yanında ara öğün şeklinde de tüketilmektedir.
Trabzon Hurması Nasıl Yetiştirilir?
“Trabzon hurması nasıl yetiştirilir?” hakkında araştırma yapanlar için süreci detaylı bir şekilde anlatacağız. Öncelikle çekirdeklerini filizlendirip daha sonra yetiştirebilirsiniz. Bunun yanında, doğrudan fidesini yetiştirmek de bir başka yoldur. Hangi yolu tercih etmeniz gerektiğini ise yetiştireceğiniz koşullara ve sahip olduğunuz süreye bağlı olarak belirleyebilirsiniz.
Çekirdeklerini Çimlendirme Yoluyla Yetiştirme:
Çimlendirme yoluyla yetiştirmek için öncelikle olgunlaşmış bir meyvenin çekirdeklerine ihtiyacınız var.
- Küçük bir saksının içine çimlendirme toprağı koyun ve toprağı güzelce sulayın. Sulanan toprağın, suyunu iyice çekip dinlenmesi sağlanana kadar, yaklaşık 15 dakika bekletin.
- Ayırdığınız çekirdekleri, dinlenen toprağın üzerine bırakın ve çekirdeklerin üzerini örtecek kadar toprak ekleyin, sonra hafifçe bastırın. Toprağı tekrar sulamanız gerekecek fakat bu noktada, bir fısfıstan yardım alın.
- İşleminiz tamamlandığında sıra, saksınızı bir poşete sıkıca bağlayarak bırakmaya gelecek. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, toprağın hava almayacak şekilde sarılmasıdır.
- Son adım olarak poşete yerleştirdiğiniz saksıyı ortalama 8 hafta kadar buzdolabında bekletmelisiniz. 8 hafta sonunda saksıyı çıkardığınızda, çekirdeklerin filizlendiğini göreceksiniz. Dilerseniz uygun bir zamanda filizleri, beslenmiş bahçe toprağına da dikebilirsiniz.
Yukarıda sayılan maddelerle birlikte elde ettiğiniz filizin yetişmesi için birazdan sayılacak, fidanı yetiştirme ve olgunlaştırma adımlarını kullanmalısınız. Bu olgunlaştırma adımları, “Trabzon hurması nasıl olgunlaştırılır?” sorunuzun da cevabı olacak niteliktedir.
Fidesinin Toprağa Dikilmesi Yoluyla Yetiştirme:
Fidan dikimi, 12 ay boyunca yapılabiliyor. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, dikeceğiniz ayın hava koşullarının ve bulunulan yerin ikliminin, fidenin olgunlaşmasına uygun hale getirilmesidir.
- Dikim yapılacağı sırada, kökünden budama yapmak gerekir. Köklerin birbirine karışmış olmamasına veya yaralanmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Yara yeri varsa, biraz gerisinden kesim yapmanız doğru olacaktır. Buradaki önemli nokta, kısaltmayı çok fazla yapmamanız gerektiğidir. Ortalama bir genişlikte yapacağınız budama ile fideyi toprağa dikebilirsiniz.
- Dikilen fide için ilk olarak can suyu vermeyi sakın unutmayın. Rüzgâra karşı korunabilmesi içinse belirli sabitlere bağlamalısınız.
- Fideler, dikilmesinin ardından yaklaşık 3 yıl boyunca hızla olgunlaşır ve yeni dallar çıkarırlar. Üçüncü yıldan sonra tomurcuklar meydana gelir.
Yeterli sulamayı yapıp gerekli bakımı yaptığınız takdirde ağaç iyi gelişir ve meyve verimi de o kadar sağlıklı olur.
Trabzon Hurması Fidanı Nasıl Seçilir?
Hurma için seçeceğiniz fide, hurmadan istediğiniz tada ve yetiştirecek olduğunuz ortamın iklim koşullarına göre değişecektir. Kimi dallar sert soğuğa daha dayanıklı iken kimi türlerin dalları o kadar da dayanıklı olmayabilir.
Tatlarını birbirinden ayıran en dikkat çekici özellik ise ‘burukluktur’. Hurmalardan alınan burukluk tadını bazıları severken bazıları da pek sevmeyebilir.
Bakmanız gereken bir diğer nokta ise meyvelerin çekirdekli veya çekirdeksiz olmasıdır. Burada farklı faktörler olabilir çünkü birtakım fidelerin, çekirdek sayısı ile buruk tadı arasında ilişki vardır. Dolayısıyla çekirdekleri hakkında satıcıdan daha detaylı bilgi edinmeniz gerekebilir. 1001 Fidan olarak müşterilerimize her konuda bilgilendirme sağlamaktayız.
Trabzon Hurması Nerede Yetişir?
“Trabzon hurması nerede yetişir?” sorunuza, yazının bu noktasına gelene kadar bazı ufak cevaplar aldınız. Genelde Akdeniz ikliminde yetiştirilmektedir. Gerekli koruma yöntemleri kullanıldıktan sonra ağaç, soğuk kış ortamında da dayanıklık göstermektedir.
Yetişen bölgeler arasında dikkat çeken ortak özellik, nem oranıdır. Bu sebeple genellikle Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgesi gibi nemi daha fazla olan yerlerde sıkça yetiştirilmektedir. Fakat her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi nemin de fazla olmasının, bitkiler için zararlı olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla Adana, İzmir gibi illerde de bolca yetişmesine rağmen görece nemi daha az olan Denizli’de yetiştirilen hurmalar daha lezzetli olmaktadır.
Trabzon Hurması Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Hastalık ve Zararlılar Nelerdir?
Trabzon Hurmalarına virüs zarar verebildiği gibi bazı bakteriler de zarar verebilmektedir. Ek olarak “Akdeniz Meyve Sineği” hurmalara ve ağaçlara zarar veren canlılar arasında sayılabilir.
Kök Çürüklüğü, Sharka Virüsü ve Kök Kanseri, bilinen başlıca hastalıklardır. Eğer ağaç meyve döküyorsa, hastalıklar ve zararlılardan şüphelenmeniz gerekmektedir.