Şeftali Fidanı Nasıl Dikilir? Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? 

Kendiniz, uygun şartlarda şeftali fidanı yetiştirerek mümkün olan en vitaminli ve doğal şeftalilerinizi hasat edebilirsiniz. Şeftali yetiştirmek sabır isteyen bir süreçtir. En verimli olacağı zamanda, kış sonu ilkbahar başında ekilmesi önerilir.

Şeftali ilk defa ekildiğinde ilk birkaç yıl meyve vermez. Fakat bodur ve yarı bodur fidana göre meyve verme süresi değişir. Bol güneşli ve korunaklı bir yerde ekilmesi gereken şeftali, bol bol su ister. Ayrıca olgunlaştıklarından sonra ekstra yeni fidan ekmenize gerekmez, ömür boyu meyve vermeye devam edecektir.

Şeftali Fidanı Nasıl Dikilir? 

Uygun mevsim koşulları sağlandığında, güneşli, zeminden biraz yüksek yere dikebilirsiniz. Dikeceğiniz toprağa fidanın sığabileceği genişlik ve yükseklikte bir çukur kazarak toprağı fidana hazırlamalısınız.

Fidanı oturtarak ektikten sonra, toprağı köke zarar vermeyecek biçimde yerleştirmelisiniz. Daha sonrasında fidanının büyüme sürecinde zarar görmemesi için bir çubuğu toprağa sabitleyerek fidanı bağlayıp dik durmasını sağlayabilirsiniz. Fakat bunları yaparken şeftali fidanına zarar vermemeye dikkat edin.

Dikkat edilmesi gereken faktörleri sıralayacak olursak:

  • Işık Faktörü: Güneş ışığı çok önemlidir. Gölgede zarar görerek, güçlerini kaybedeceklerdir.
  • Toprak Faktörü: Havalandırılmış, kumlu toprakta büyütülmesi tercih edilir. Ayrıca dengeli gübreleme yapılmalıdır. Fazla gübreleme de fidana zarar verir.
  • Nem Faktörü: Özellikle şeftali ağacı meyve verene kadar bol bol sulamak gerekir. Toprağı, nemi sever.
  • Sıcaklık Faktörü: Ilık sıcaklıklar şeftali fidanı için uygundur. 

Bu faktörlere dikkat ederek, doğal şeftaliler elde edebilirsiniz.

Şeftali Fidanı Ne Zaman Dikilir? 

Şeftalinizi doğal ve taze tüketmek için “Şeftali fidanı ne zaman dikilir?” diye düşünebilirsiniz. Genellikle kış ayının sonu, ilkbaharın başında dikilir. Kış mevsimimde toprağın donduğu dönemlerin geçilmesi beklenir. Fakat aldığınız şeftali fidanını hemen dikebilirsiniz. Çıplak kökü olan ağaçları bekletmemek gerekir, toprağa ihtiyaç duyarlar.

Bununla birlikte fidan ekildikten sonra yeterli güneş ışığı alabilmesi için budama işleminin yapılması gerekir. Budama her ağaç için hayati bir öneme sahiptir. Şeftali ağacınızı bahar ayına girmeden budamanız ağacın büyüme süreci için faydalı olacaktır.

Şeftali Fidanı Hangi Ayda Dikilir?

Peki, kış mevsiminde dikilmesi gereken şeftali fidanı hangi ayda dikilir? Bölgeye göre değişse de aralık sonunda dikilmesi tercih edilir. Kışın son ayları ekilmesi için uygundur. Nisan ayının son günleri ve mayıs ayının ilk haftasına kadar dikim süresi bulunmaktadır.

Şeftali Fidanı Nasıl Elde Edilir? 

Şeftali fidanı dikimi sürecinden bahsettik. Öyleyse, şeftali fidanı nasıl elde edilir? Öncelikle şeftalinin içerisinde yer alan tohumun filizlenmesini ve oluşan filizi toprağa ekip uygun koşulları sağlayarak şeftali fidanını elde edebilirsiniz. Bunun için hazır olan tohumları da kullanabilirsiniz. 

Şeftali Çekirdeğinden Fidan Yetiştirme?

Fidanı hazır biçimde satın almak yerine, temelden yetiştirmek isteyebilirsiniz. Şeftali çekirdeğinden fidan yetiştirme süreci fidan büyütme süreci gibi sabır isteyen bir süreçtir. 

Şeftali çekirdeğinin içerisindeki tohumu, dikkatli biçimde çıkartarak küçük bir torba içerisine koyun, ister nemli toprak ister nemli pamuğa yerleştirerek buzdolabına kaldırın. Soğuk, tohumun çimlenmesini sağlayacaktır. Sonrasında, bir iki ay içerisinde filizlendiğinde toprağa uygun şartları sağlayarak ekebilirsiniz. Fideyi olabildiğince güneşli ve nemli toprakta büyütmeye dikkat edin.

Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?

Şeftali fidanı diktiğimizde hemen meyve vereceğini düşünebilirsiniz. Fakat fidanın olgunlaşmadan meyve veremez. Peki, şeftali fidanı kaç yılda meyve verir? İlk birkaç yıl meyve taşıyacak boya, güce sahip olması ve büyümesi için çabalamak gerekir. Ayrıca ağacın büyüme faktörlerini etkileyecek ışık ve nem faktörüne, meyve verme öncesi büyüme için ekstra dikkat etmek gerekiyor. 

Büyümesini desteklediğiniz şeftali fideniz, hemen hemen 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlayacaktır. Meyve vermeye başladıktan sonra ağaç yaşlılık dönemine girmeden çok verimli biçimde meyve verecektir. Yaşlılık döneminde verimliliği azalacaktır fakat şeftali ağacı, meyve vermeye devam eder. 

Şeftali ağacı herhangi bir sorun olmadığı sürece yaklaşık 20 sene yaşayacaktır. Diğer meyve ağaçları için biraz daha kısa bir ömre sahip olsa da ömrü boyunca meyve vermesi ve lezzeti ekmek için en büyük sebeptir. Meyve haşatınızın aksamaması için ömrünü doldurmadan birkaç sene önce bir fidan daha dikmek isteyebilirsiniz.

Meyve fidanları, dış mekan süs bitkileri ve diğer bahçe ürünlerine www.1001fidan.com web sitesinden ulaşabilir, detaylı bilgi için ürün açıklamalarından faydalanabilirsiniz. 

 

Yorum yapın