Tohum Nasıl Çimlendirilir? Dikkat Edilecek

Bitkiler için yeni bir hayatın başlangıcı olan tohumlar, bitki yetiştiriciliğinde çok büyük önem arz eder. Yediğimiz bitkisel besinlerin pek çoğunun içinde tohumlar bulunur ve çoğunlukla atık olarak çöplere atılır. Fakat sert kabuklu olan bu küçük taneler toprakla buluştuğunda, yeşil bir bitkinin mucizevi oluşumu gerçekleşir. Şimdi asıl soruya gelecek olursak, tohumlar nasıl çimlendirilir? Bu yazımızda sizlere bu sorunun yanıtını sunacağız.

Tohumlar çeşitli şekillerde çimlendirilmekle birlikte, temelde doğru ısı, sıcaklık, oksijen ve su ile buluşması sonrasında tohumun kabuğu çatlaması ve filize dönmesi aşamalarını takip eder. Bu işleme de halk arasında “tohum çimlendirme” ya da “filizlendirme” işlemi denir.

Tohum Nasıl Çimlendirilir?

Tohum çimlendirme, bitki yetiştirme işine yeni başlayan kişiler için ilk ve en önemli adım niteliğindedir. Çünkü her bitkinin çimlenmek için ihtiyaç duyacağı ideal koşulları farklıdır. Bu işleme başlamadan önce çimlendireceğiniz bitkiyi araştırmanız ve ona uygun koşulları sağlamanız çok önemlidir. Şimdi uygun koşullar için dikkat etmeniz gereken aşamaları açıklayalım:

  • Tohum çimlendirmede, meyve ve sebzelerin tohumlarını bir kenara ayırın.
  • Ayırmış olduğunuz çekirdekleri bir gün süreli olarak suda bekletin. 
  • Şişen tohumları alın, bir kâğıt havlunun içine sarın. 
  • Tohumların bulunduğu havlu kâğıdı ıslatın ve bir buzdolabı poşetinin içine koyun.
  • Tohumlar 2 hafta süreyle serin bir yerde bulunmalıdır. 
  • İkinci haftadan itibaren tohumların çimlenmeye başladığını göreceksiniz. 
  • Çimlendirme işleminde tohum sayısının fazla olması, başarılı olma ihtimalinizi arttıracaktır.
  • Çimlenen tohumlar 1 cm boyuna ulaştığında, tohumlarınızı toprağa ekebilirsiniz.

Bu aşamaları takip etmeniz sizlere tohum filizlendirme konusunda yardımcı olacaktır.

Tohum Ne Zaman Fide Olur?

Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi ektiğiniz bitkiye göre değişiklik gösterecektir. Bu noktada tohumun bulunduğu ortamın sıcaklığı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Sonuç olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum için 10-12 günde çimlenme başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı da bulabilir. Fideler tohumların çimlenmesinden itibaren yaklaşık 45-50 günde ekilecek hale gelirler.

Tohum Nasıl Bir Ortamda Daha İyi Çimlenir?

Tohumunuzun yeterince ışık alan, bol oksijenli bir ortamda olması gerekir aksi halde çok derine ekilen tohumlar yeterli oksijeni ve ısıyı alamazlar. Ev ortamında ya da bahçede ekeceğiniz tohumların çimlenebilmesi için yeteri kadar güneş ve su ihtiyacı da karşılanmalıdır. 

Ayrıca, kullandığınız tohumun taze olması da çok önemlidir. Eğer kullandığınız tohum bayatsa ve çok eskiyse çimlenme olmayabilir. Bunu anlayabilmek için tohumunuzu suda beklettiğinizde batıyorsa kaliteli, havada kalıyorsa bayat, çürük ve eski demektir. 

Tohumlarınız yeterince tazeyse ve gerekli ortamı da sağladıysanız, bundan sonra yapmanız gereken belki de tek şey onun kendini hazır hissetmesini beklemektir. Siz belki de tam onu beklemeyi bıraktığınızda o size kendini gösterecek ve yeni bir bitkiniz olmuş olacaktır. 

Tohum çimlendirmek için emek ve sabır gerektiren bir iştir. Bu yüzden hazır olup olmadığınızdan emin olun. Sonrasında adımları doğru ve eksiksiz şekilde uygulayın. Kısa sürede sonuç aldığınızı göreceksiniz.

 

Yorum yapın