Chandler Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir? Ceviz Fidanı Ne Zaman Meyve Verir?

Merak edenler için “Chandler ceviz fidanı nasıl dikilir?” sorusunu tüm detaylarıyla birlikte inceleyelim. Püf noktalarına dikkat edildiğinde Chandler cevizi oldukça verimli bir meyve ağacı türüdür. Yerli türlere göre dondan daha az etkilenmektedir. Bu nedenle dikim yapılacak bölgelerde ilkbahar donlarına rastlanıyorsa avantajlı bir türdür.

Chandler fidanı dikimi ve özellikleri hakkında detaylı bilgiler aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Belirli aralıklarla dikim yapılmalı, fidanlar çok sıkıştırılmamalıdır.
  • Chandler ceviz meyveleri; az pürüzlü, ince kabuklu ve oval şekle sahiptir. 
  • Meyvelerin dış kabukları ince olduğu için kırımı kolaydır.
  • Büyük akarsu yatakları ve don çukuru olarak tabir edilen bölgelere ceviz ağacı fidanı dikimi önerilmez.
  • Bu fidan ağaç halini aldığında meyveler uç dallarda yoğun olduğu gibi yan dallarda da oldukça fazladır. 
  • Chandler ceviz ağacı, bitki hastalıklarına ve zararlılara karşı dayanıklı bir türdür.
  • Ağaç halini aldığında boyu 9-10 metre arasındayken tam verimli halini alır. Halk arasında bu özelliği nedeniyle bodur ceviz olarak adlandırılır. 

“Ceviz fidanı ne zaman meyve verir?” sorusuna net bir cevap vermek oldukça zordur. Ceviz fidanının meyve vermesini etkileyen faktörler; sıcaklık, mevsim şartları, toprak verimi, bitki türü ve su alımıdır. Bu faktörler optimum düzeyde olduğunda ortalama 2-3 yıl içinde meyve gözlemlenebilir. Sıradan bir ceviz ağacı yetiştiriciliği, özveri ve bakım isteyen bir iştir. Ancak kolay sonuç elde etmek isterseniz dayanıklı tür ceviz fidanlarını tercih edebilirsiniz.

Chandler ise ceviz türleri arasında oldukça verimli bir türdür. Bu nedenle ilk yıldan itibaren meyve vermeye başlar. En verimli olduğu dönem, dikimden sonra geçen beşinci yıldır. Beşinci yıldan itibaren gelişimini tamamlayan fidan, oldukça yoğun bir şekilde meyve vermeye başlar.

Chandler Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir?

“Chandler ceviz fidanı nasıl dikilir?” konusu da oldukça merak ediliyor. Gelin, maddeler halinde listeleyelim:

  • Fidan dikmek için dikim yapılacak bölgenin seçimi oldukça önemlidir. 1200 rakıma kadar bölgelerde bu ceviz fidanı türünü tercih edebilirsiniz.
  • Elinizde bulunan fidan sayısı kadar toprakta işaretleme yapılmalıdır. 5-7 metre aralık bırakarak çukur kazmaya başlanmadan önce işaretleme yapılır. 
  • 50 ile 60 cm arasında çukurlar kazılmalıdır. Kazılan çukurlara Chandler ceviz fidanı yerleştirilerek toprak kapatılmalıdır. 
  • Dikim işlemi bittikten sonra düzenli sulama yapıldığında verimli bir sonuç elde edebilirsiniz.

Chandler cevizin ince kabuklu ve verimli olması nedeniyle fidan dikimi sırasında özenli olmakta fayda vardır. Aralıklı dikim yapılarak fidana daha fazla alan bırakmak, bitkinin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu nedenle bitkinin köklerinin toprak altında rahatça ilerlemesi ve güneş ışınlarını düzgün bir şekilde alabilmesi için aralıklı dikim yapılmalıdır. Chandler ceviz fidanı dikim aralığı en az 5-7 metre olmalıdır.

Chandler Ceviz Fidanı Nerelerde Yetişir?

“Chandler ceviz fidanı nerelerde yetişir?” sorusuna verilebilecek en net cevap, 1200 metreye kadar rakıma sahip alanlardır. Bu bölgelerde sadece iklim özellikleri değil, toprak verimi de oldukça makul seviyededir. Toprak verimliliği yüksek, su sıkıntısı olmayan ve don olayı yaşanmayan bölgeler için maksimum verim sağlar. 

Chandler ceviz, -12 dereceye kadar dayanabilir. Ancak bu soğuğa ne kadar maruz kaldığı önemlidir. Uzun süre çok düşük derecelere maruz kalması, fidanın don olayından dolayı olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Chandler ceviz fidanı ise -20 derecelere kadar hayata tutunabilir. Bu nedenle oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. 1200 rakıma sahip alanlar genellikle kış mevsiminde bile -20 derecenin altına düşmez. Bu nedenle bu bölgelerde yetiştirmek için idealdir. 

Chandler Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?

“Chandler ceviz fidanı ne zaman dikilir?” sorusu, doğasever kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Bu tür meyve fidanlarının dikimi için ideal zaman dilimi haziran, mayıs ve nisan aylarıdır. İlkbaharda dikilen ceviz ağacı fidanları kış aylarına güçlü köklerle girmiş olur. Böylece uzun ömürlü ve kuvvetli gövdeli ağaçlar yetiştirilebilir. Sert geçen kış mevsiminde fidan dikimi önerilmemektedir. 

Mevsimlerin sertlik derecesine göre fidan dikimi gerçekleştirilir. Kış mevsiminin aşırı sert geçtiği aylarda fidan tutmayabilir. Bu nedenle garanti bir sonuç elde etmek için fidanı kurak geçmeyen yaz ve ilkbahar aylarında dikmekte fayda vardır. Sulama problemi olmayan bölgelerde yazın da fidan dikim işlemleri yapılabilir. Ancak bol bol sulama yapılmalıdır. Susuz kalan ceviz fidanı kurumaya yüz tutar. Bu nedenle özelikle yağışsız geçen yaz mevsiminde düzenli sulama oldukça önemlidir.

Chandler Ceviz Fidanı Kaç Yılda Meyve Vermeye Başlar?

“Chandler ceviz fidanı kaç yılda meyve vermeye başlar?” sorusuna cevap olarak; ilk yıldan itibaren meyve gözlemlenir, denilebilir. Ancak ilk yıllarda maksimum verim sağlanamaz. Bitki tüm verimini köklerine ve toprağa tutunmaya harcar. Bu nedenle seyrek ve az verimli meyveler gözlemlenebilir. Chandler ceviz, beşinci yılını doldurduktan sonra meyve yoğunluğunda belirgin artış gösterir. Verimli ceviz hasadı için fidan alışverişinizi 1001fidan.com üzerinden güvenle yapabilirsiniz.

Yorum yapın