Kivi Nasıl Yetişir? Bakımı Nasıl Yapılır?

“Kivi nasıl yetişir?” sorusuna yanıt verirken öncelikle yetiştirmenin kolay olduğuna değinmeliyiz. Bahçelerde veya evlerde kivi yetiştirmek isteyenler, rahatça bu fidanı tercih edebilir. Aynı zamanda lezzeti ve taç yapraklı çiçekleriyle ön plana çıkan meyve, oldukça sevilmektedir.

Kivi meyvesi, boyut olarak tavuk yumurtasının iriliğine yakındır. Kahverengi ve dışı tüylü olan bu meyvenin bir tanesi, ortalama olarak 100 gram ağırlığa sahiptir. Dış görünümü ilk bakıldığında kabadır. Fakat gerek tatmin edici tadı gerekse canlı renkleriyle büyük beğeni toplar. Estetik görüntüsü ve mayhoş tadıyla hem salatalarda hem de tatlılarda kullanabileceğiniz bir meyvedir.

Kivi Ağacı Nerede Yetişir?

Eğer siz de “Kivi nerede yetişir?” sorusuna yanıt arıyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin. Kivi ağacı, yağış alan ve nemli bölgelerde ekstra rahat yetişir. Bununla birlikte denizden yüksek ve dağlık bölgelerde daha kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Ülkemizde kivi fidanı daha çok Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilir. Akdeniz iklimine sahip alanlar, yetiştiricilik için avantaj sağlar.

Kivi Hangi Mevsimde Yetişir?

Mevsim şartları, “Kivi nasıl yetişir?” sorusunun yanıtı kapsamında önemli bir yere sahiptir. Eğer kivi yetiştirecekseniz, kış mevsiminde ılık havaları tercih etmelisiniz. Yaz mevsiminde ise nemli ve sıcak ortamlar tam olarak işinize yarar. Diğer yandan yetiştirmeye başlamadan önce don olaylarının fidanlara zarar verebileceğini unutmamalısınız. “Kivi hangi mevsimde yetişir?” sorusuna doğru cevap bulmak için yetiştireceğiniz zamanı doğru belirlemenizde fayda var.

Kivi Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir?

Meyvenin ağacının ne kadar sürede meyve vereceği, kivi yetiştirme şartlarına göre farklılık gösterebilir. Bu ağaç, ortalama olarak 3 yılda meyve verir. Ağacın bakımını ve diğer yapmanız gerekenleri aksatmadan yerine getirirseniz, kısa sürede meyve toplayabilirsiniz. Yanlış uygulamalar sonucunda “Kivi ağacı kaç yılda meyve verir?” diye sorduğunuzda daha uzun süreli bir cevapla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kivi Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Kivi ağacının bakımını mutlaka doğru yapmalısınız. Yoksa emekleriniz boşa gidebilir. Bakım işlemlerini aşağıda inceleyebilirsiniz:

  • Düzenli şekilde sulama yapılmalıdır. 
  • Haftada en az 2 kere sulama yapılmazsa meyveler küçük olabilir ve ağaç gövdesi odunlaşabilir.
  • Eğer bahçenize fazla sayıda kivi ağacı dikecekseniz, damla sulama tekniğini kullanabilirsiniz.
  • Bitki köklerinde çeşitli hastalıklar oluşabilir. Özellikle fidanınızı mantar hastalıklarından korumak için ilaçlama yapmalısınız.
  • Toprakla beraber yaprak analizi yapılarak gübre miktarı kolay biçimde belirlenir. Bu noktada unutmamanız gerekense her yıl gübre oranının arttırılması gerektiğidir.
  • Şubatla birlikte mart aylarında gübreleme işlemi yapmalısınız. 
  • Mart, mayıs, haziran ayları ise azotlu gübre zamanıdır.
  • Potasyumlu ve fosforlu gübreler kasım ve aralık aylarında kullanılmalıdır. Gübre kullanımı “Kivi nasıl yetişir?” sorusuna cevap verebilmek için çok önemlidir.
  • İlk yıl 14 gram saf azot gübre karşılığı olarak 30 gram üre gübresine ihtiyacınız var. İkinci yıl 55 gram azot karşılığı 120 gram üre gübresi kullanmalısınız. Son olarak üçüncü yıl 110 gram azot gübre karşılığı 250 ila 350 gram arası üre gübresi hazırlayarak kullanmanız gerekir.

“Kivi nasıl yetişir?” noktasında ağaçlara destek sağlamayı ihmal etmemelisiniz. Aynı zamanda alacağınız kivi fidanı türlerinin özelliklerine göre budama işlemlerini yapmalısınız.

Kivi Hasat Zamanı Ne Zaman?

Kivi yetiştiriciliği işlemlerinizde hasat dönemini bilerek hareket etmelisiniz. Ekim ayının ikinci haftasında meyvelerinizin hasadını yapabilirsiniz. Aynı şekilde kasım ayının birinci haftasında da hasat yapılarak meyveler toplanabilir. Hasattan sonra meyveleri hemen tüketmemelisiniz. Aksi halde zehirlenme gibi olumsuz durumlar yaşama riski söz konusudur. Meyveleri birkaç gün dinlenmeye bıraktıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Kivi Yetiştiriciliğinde Devlet Desteği Var mı?

Eğer “Kivi nasıl yetişir?” merakınızı geliştirerek bir üst noktaya taşımak ve çiftçilik yapmak istiyorsanız, size güzel bir haberimiz var. Kivi yetiştirmek için devlet desteğinden yararlanabilirsiniz. Gerekli şartları sağlayarak destek almak için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulunabilirsiniz. Tarım teçhizat ve makineleri için %50’ye varan hibelerden faydalanabilirsiniz.

Yatırımcılar ve genç girişimci çiftçilerin yararlanabileceği destek için belirli koşullara uymanız gerekir. Bu koşullar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bodur veya yarı bodur olmamak kaydıyla minimum 10 dekarlık alanda en az 250 adet fidan olması
  • 4 dekarlık alanda en az 800 adet bodur fidan ekilmesi
  • 6 dekar ölçüye sahip alanlarda minimum 500 adet yarı bodur fidan yetiştirilmesi

Şartları karşılarken en çok dikkat etmeniz gerekenlerin başında fidanların sertifikalı olması gerektiği gelir. Herhangi bir sorun yaşamamak için sertifikalı fidan satışı yapan yerleri tercih etmelisiniz.

Kivi fidanları ve çok daha fazlasını 1001fidan.com adresimizin kategorilerinde bulabilirsiniz. Sertifikalı ve kaliteli meyve fidanı çeşitlerine mutlaka göz atmalısınız. Daha sonra sipariş vererek stoktan gönderilen ve son derece hızlı olan teslimatların keyfini çıkarabilirsiniz. Bununla beraber “Kivi nasıl yetişir?” ve farklı konulardaki bilgilendirici içeriklerimiz sayesinde tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum yapın