Çim Tohumu Ekimi Nasıl Yapılmalıdır? Doğrular ve Yanlışlar

Çim Tohumu Ekimi Nasıl Yapılmalıdır?

Yemyeşil bir bahçeye sahip olmak isteyen herkesin aklına gelen ilk seçenek olan çim tohumu ekme işlemi zannedildiği gibi zahmetli bir iş değildir. Siz de bazı püf noktalarını uygulayarak kolay bir şekilde bahçenize çim tohumu ekebilirsiniz. Peki çim tohumu ekimi nasıl yapılır? Şimdi çim tohumu nasıl ekilir? Sorusuna ve çok daha fazlasına cevap verelim…

Çim Tohumu Nasıl Ekilir?

Çim tohumunu ister elinizle ister makine yardımıyla kolayca ekebilirsiniz. Çim tohumunu, daha önceden ekime hazırlanmış olan toprağın üzerine ve metrekareye 40 ya da 50 gram gelecek şekilde serperek ekebilirsiniz. Eşit şekilde ekmek için tohumlar sahanın yarısına enlemesine, diğer yarısına da boylamasına ekilir. Ekim işleminden sonra çim tohumlarının üzeri en az bir yıl yanmış, elenmiş hayvansal gübre veya torf ile kapatılır. Silindir ile toprak yüzeyi sıkıştırıldıktan sonra sulamaya geçilmelidir. Burada dikkat edilecek en önemli nokta ise kapak olarak kullanılacak torfun tuzlu olmaması ve bitki besin maddeleriyle takviye edilmiş olması hususudur.

Toprağı Hazırlamak

Çim tohumu ekeceğiniz toprak kuru ve zayıf bir toprak türüyse içerisine hayvan gübresi eklemeniz gerekir. Hayvan gübresi olarak ise inek, hatta tavuk gübresi bile kullanabilirsiniz. Bunu yaptığınızda toprağın verimi artacak çimler daha gür çıkacaktır. Çim ekeceğiniz toprak ağır ve killi toprak ise toprağı seyreltmeniz gerekecektir. Bu ağır toprağın içerisine %70 kum ve %30 organik madde içeren karışım ilave ederek toprağı o şekilde karıştırıp ekime hazır hale getirebilirsiniz. Çim ekmeden önce yapmanız gereken işlemlerden biri de toprağın üzerindeki atık maddeleri temizlemektir. Bunları tırmık yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bunun yanında toprak seviyesini de eşitlemeniz gerekir. Bunu yapmazsanız ektiğiniz çim tohumlarının bir kısmı altta bir kısmı üstte kalabilir.

Çim Tohumu Ekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hava sıcaklığı, çim tohumu ekerken dikkat etmeniz gereken ilk unsurdur. Çim tohumu ekilmesi için en uygun hava, kuru havadır. Bundan dolayı çim ekimi için uygun aylar nisan ve eylül dönemindeki aylardır. Bunun yanında ekilen tohum miktarına da dikkat etmelisiniz. Yeterli olan tohum miktarı metrekarede 40-50 gram kadardır.

Çimin gübrelenmesi gerekir mi?

Çimlerin sağlıklı büyümeleri için gübreleme işlemi çok büyük önem taşıyor. Çimlerin yılda 2-3 kez çimin gübrelenmesi gerekiyor. Çimler için en iyi seçenekler ağır salınımlı gübreleme işlemleridir. Bunun yanında gübreleme yapmak için en ideal dönemler ise nisan, temmuz ve eylül ayları olarak sıralanıyor.

Çim nasıl ve ne sıklıkla sulanmalı?

Sulama anlamında en rahat bitkilerden biri çimlerdir. Çimler kış aylarında hiçbir zaman sulama istemezler. Yaz aylarındaki sulama işlemleri ise yalnızca yağmurun yağmadığı günlerde ve akşam saatlerinde yapılmalıdır. Sulama için ideal ölçü, toprağın nemli hale gelmesidir.

Çim nasıl ve ne sıklıkla biçilir?

Çimlerin biçilme zamanları ise sık sık soruluyor. Çimi ilk kez biçecekseniz 10 cm uzunluğuna kadar gelmesini beklemelisiniz. Bunun ardından bıçaklar kullanarak 4 cm kalacak şekilde biçebilirsiniz. Yaz aylarında 15 günde bir, ilkbahar aylarında haftada bir gün biçmeniz yeterlidir.

Çim Tohumu Fiyatları Ne Kadardır?

Çim tohumu fiyatları, çimin cinsine ve kalitesine göre değişmektedir. Bu nedenle standart bir çim tohumu fiyatından söz etmek mümkün değildir.

Yorum yapın