Gübre Nedir? Gübreleme Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dikilen bitkinin beslenmesi için gerekli olan elementleri sağlamak amacıyla toprağa ilave edilen maddelere kısaca gübre, bu işlemi yapmaya ise gübreleme denir. Ekilen bitkilerin büyüme ve yaşamaları açısından kükürt, demir, azot, fosfor, potasyum mangan, bakır, kalsiyum, magnezyum, çinko, bor ve bazı durumlarda da molibden gibi elementlere gereksinimleri vardır. Peki gübre nasıl yapılır? Gübre nasıl oluşur?

Gübre Nasıl Üretilir?

Gübre nasıl üretilir? Sorusuna şöyle cevap verebiliriz: Gübre üretimi için fabrikaya gelen hammaddeler işlenmeden önce tanklarda depolanır. Daha sonra bu maddelerin işlenme süreci başlar. Hammaddelerin içinde bulunan kimyasallar denetlenir. Daha sonra karışımlar granüllere dönüştürülür. Üretilen gübreler torbalama yapılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Gübrenin Faydaları

Gübreler içlerindeki minerallerle toprağı olduğundan daha verimli hale getirmektedir. Toprağın hava ve su geçirgenliğini arttıran gübre, azot, fosfor ve Potasyum gibi makro besin elementlerini dengeli olarak toprağa sunar. Böylece toprağa verilen azot miktarının bitkiye dengeli bir biçimde dağıtılması sağlanır. Bunların yanında toprak bakteriyolojik olarak zenginleşir ve toprakta bulunan demir, bitkinin alabileceği şekle dönüşür.

Gübre Nasıl Seçilir?

Gübrelerde NPK numaraları bulunur ve bu numaralar ü dolgu bileşenleri ile karşılaştırıldığında besin yüzdesini temsil ederler. Örnek vererek açıklayacak olursak, 10-10-10 gübre demek her besleyicinin %10’unu içereceği anlamına gelmektedir. Dolgu malzemeleri ise genelde kireçtaşı, talaş, kil, toz formüller halinde veya sıvı gübrelerde su gibi ağırlık ve hacim ekleyen malzemelerdir. Gübre seçerken öncelikle gübreyi ne tür bir bitki için aldığınızı belirlemeniz gerekiyor. Örneğin çiçek gübreleri genellikle diğer bileşenlere göre daha büyük bir fosfor yüzdesine sahiptir. 

Katı mı, Sıvı mı, Organik mi?

Sıvı gübreler bitkilerin ihtiyaç duydukları besinlerin toprağa ya da yaprağa, sıvı formda verilmesini sağlayan gübrelerdir. Katı gübrelere göre toprakla etkileşimi daha hızlıdır. Peki sıvı gübre nasıl kullanılır? Sıvı gübreler bitkinin kök bölgesine direkt damlama ile, ya da yaprağa püskürtme yöntemiyle uygulanır. Katı gübreler bitkilerin büyümesini ve verimini artırmak için toprağa granül ya da toz halde verilirler. Kullanımı en yaygın gübre türü olan katı gübreler, ürün verimini %50-60 arasında arttırır. Organik gübreler ise hayvan atıklarından, fosillerden ve benzer doğal yollarla oluşan gübre türleridir. 

Gübre Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar

  • Gübreyi adresleri belli olan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüğü kontrolü altında bulunan gübre bayilerinden temin etmeniz en doğrusu olacaktır. 
  • Gübre almadan önce mümkünse toprak analizi yaptırıp, toprağınızın ihtiyacına uygun gübre almalısınız.
  • Aldığınız gübrenin tescil ve etiket bilgilerinin ambalajları üzerinde yer almasına dikkat etmeniz gerekiyor. 
  • Menşei belli olan tescil ve lisansı olan gübreler kullanmalı, menşei belli olmayan gübrelerden uzak durmalısınız. 
  • Sahte gübrelere karşı dikkatli olmalısınız.

Gübreleme yaparken nelere dikkat edilmeli?

  • Gübrenin alana homojen şekilde uygulanmasına dikkat etmelisiniz.
  • Bitkilerde ve ağaçlarda gübreleme yapılırken gübrenin bitkinin yaprak iz düşümüne uygulanması gerekiyor. 
  • Bitkinin yetişme ortamının cins ve karışım oranlarının dikkate alınması gerekmektedir. Örneğin, kumun fazla olduğu ortamlar, su tutma gücü daha fazla olan ortamlara göre az, fakat sık sık gübrelenmelidir.
  • Gübreleme düşük yoğunlukta ve azar azar yapılmalıdır.
  • Gübrelemeden sonra bitkinin iyice sulanması gerekir.
  • Yapraklar üzerine damlayan eriyiğin yanık lekeleri oluşturmaması için gübrelemenin gölgede yapılması gerekir.

Gübre çeşitlerine ve fiyatlarına 1001fidan.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın